De Hellmond Throwdown is de eerste Nederlandse CrossFit-competitie. Deze competitie bestaat uit een serie van vier toernooien, een aan het eind van elk kwartaal. Ieder toernooi heeft zijn eigen winnaars en deelnemers bouwen ook een puntentotaal op voor het algemeen klassement. Aan het einde van het jaar worden de nummers 1 van iedere divisie gekroond tot “HTD kampioen 2015”.

Vorige week zondag was het vierde toernooi waarvoor het team van CrossFit Mill (Fitland) met 7 sporters en zeker 20 enthousiaste supporters naar CrossFit Helmond ging. Het toernooi bestaat uit 3 kwalificatiewedstrijden (WOD’s) voor iedere deelnemer. Daarna strijden de 8 hoogst geplaatste atleten tegen elkaar in zogenaamde 1 tegen 1-battles.

Drie zware workouts in de voorrondes
Tijdens de eerste workout van de dag liet CrossFit Mill, onder leiding van trainer Frank van Meurs, gelijk zien  dat ze een sterk team had meegenomen. Er moest in vijf minuten zo vaak mogelijk in een touw van 5 meter hoog worden geklommen. Tussen elke klim moesten er burpees gemaakt worden. Ieders onderarmen moesten het van de verzuring flink ontgelden, maar van de 7 Millse deelnemers stonden er 6 binnen een top 8 notering.

De tweede workout van de dag bleek een oude bekende te zijn. Een 7 minuten lang durende kwelling van series van 10 kettlebell snatches, 15 wallballs en 20 boxjumps. Het doel was zoveel mogelijk herhalingen scoren. Een goede set longen en ijzeren wil waren hier een must.

Als derde onderdeel stond een oefening uit het Olympisch gewichtheffen op het programma. Het voorslaan met de halterstang waarbij een diepe kniebuiging bij het opvangen verplicht was. Iedere deelnemer kreeg 3 minuten om het maximale gewicht van zijn of haar squatclean neer te zetten. PR na PR sneuvelde met dit beetje extra druk voor de deelnemers uit Mill. Bijzonder trots was Tom Peeters die een nieuw record voor zichzelf neerzette van 91 kg!

Vier leden van team CrossFit Mill in de finalerondes
Rond 16.00 uur was de strijd voor veel van de deelnemers gestreden, maar 4 leden van CrossFit Mill hadden zich geplaatst voor de finalerondes. Diego Karper moest in zijn 1 - 1 battle in de ¼ finale tegen de latere seizoenskampioen Daan Meulendijks (CrossFit Fabriek 0492). Na 50 double unders (touwtje springen maar dan 2 keer rond), moesten ze een zo hoog mogelijke sprong maken. Daan was hier net sterker in.

Bij de dames haalde Marlou van Eijden en Cecile van de Peppel beide de ½ finale. Ze wisten helaas niet te winnen van de latere winnaar Romy v.d. Kerkhof (CrossFit Helmond) en de seizoenskampioen Kim Ram (CrossFit AKA Amsterdam).

Finalebattle Julian van Oostrum
Fitlander Julian van Oostrum wist zich in de master-klasse (+40 jr), met 2 gewonnen workouts in de voorrondes, als hoogste te plaatsen voor de finale. In de finale trof hij Jos van den Heuvel van CrossFit Helmond. De finale bestond uit een workout met een verzwaarde slee vooruit duwen, pullups, toes2bar, cleans & thrusters. Julian moest erg hard werken om zijn tegenstander voor te blijven. Dat lukte hem tot het einde, maar het bleef heel spannend! Met slechts enkele herhalingen verschil won Julian de finale. Met zijn hiermee verdiende punten wist hij ook de eerste plaats van het seizoen vast te houden. Toen Van Oostrum na de finale op adem was gekomen, haalde hij met een heel tevreden gevoel de 1e prijs van de 4e Hellmond Throwdown op en daarna de kampioensbeker van seizoen 2015.