Foto: Rini Cornelissen

In 1903 werd Schutterij Sint Hubertus opgericht. Sinds een aantal jaren is hun schietterrein te vinden bij het tennisveld aan de Pastoor Jacobsstraat in Sint Hubert. Ari Verschuren is voorzitter van Schutterij Sint Hubertus en erg enthousiast over deze schietsport.

“De schietsport is een combinatie van concentratie en gevoel met het wapen, fantastisch om te doen. Het is een sport voor zowel jongeren als ouderen en voor mannen en vrouwen. Iedereen is welkom om eens een kijkje te komen nemen tijdens onze trainingen en zelf eens te ervaren hoe het is om te schieten.”

Ari Verschuren is net als zijn vrouw al vele jaren lid van een schutterij. “Begin jaren zeventig ben ik lid geworden van een schutterij in Overloon. Daar woonden wij destijds. Die schutterij maakte deel uit van het gilde. Nadat we een tijdje in Canada hebben gewoond en weer terug in Nederland kwamen, zijn we uiteindelijk in Amerika bij Horst terecht gekomen. Toen wilden wij weer graag bij een schutterij en hebben toen voor Schutterij Sint Hubertus gekozen.”

Belangrijk om te vertellen vindt Ari dat het een sport is voor jong en oud. “Wellicht hebben vooral jongeren ook het beeld van een schutterij dat we in speciale uniformen lopen, maar dat is bij ons niet het geval. Wij maken geen deel uit van een gilde.” Ook dat de sport duur zou zijn is volgens Ari een vaak gehoord misverstand. “Onze contributie is 22 euro, men kan gebruik maken van een wapen van de vereniging en de patronen waar we mee schieten kosten dacht ik 3 euro per 50 stuks. Dus het is denk ik een van de goedkopere sporten die je kunt doen.” Overigens kan men ook voor een eigen wapen kiezen, daar zijn wel regels aan verbonden. “Dan is er een verklaring van goed gedrag nodig en moet je ook minimaal een x aantal trainingen en wedstrijden per jaar doen, om je wapenvergunning te behouden. Maar zeker in het begin volstaan de wapens van onze vereniging en is een eigen wapen kopen niet nodig.”

Schutterij Sint Hubertus doet aan zo’n acht wedstrijden per jaar mee. Ari: “Dat zijn wedstrijden hier in de regio. Men kan ook aan meer wedstrijden deelnemen als men wil, dat mag men zelf weten.” In de zomermaanden zijn er oefenavonden. “We trainen dan op zaterdagavond van vijf tot zeven uur op ons schietterrein aan de Pastoor Jacobsstraat. We schieten met zes millimeter scherp.” De bedoeling bij deze schietsport is om schijfjes in verschillende diktes die op een paal van 16 meter hoogte op een buisje liggen, eraf te schieten, dit is het zogenoemde wipschieten. “Het gaat hierbij dan om concentratie, je moet je wapen kennen en weten waar er eventueel een afwijking zit. Je moet rekening houden met licht, wind en eventueel regen voor je schiet.”

Iedereen die belangstelling heeft en meer wil weten over Schutterij Sint Hubertus kan contact opnemen met Ari Verschuren. Dat kan via: 06 - 50 26 09 69 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..