Foto: Cor van de Weem

Het gehele jaarlijkse biljarttoernooi van de SWOM is bijzonder goed verlopen. Er was niet alleen een goede medewerking van de deelnemers voor het arbitreren en schrijven, maar ook de sfeer van de twee dagen was heel goed. Mina Hendriks die al 40 jaar toernooi achter de rug heeft, kreeg van voorzitter Rob Vloet een bos bloemen.

Hoogtepunt

Hoogtepunt van het slot van het toernooi was de bijzondere demonstratie van twee topspelers van ons KNBB district Nijmegen. De spelers zijn Rini Megens uit Oss, lid van b.v. Woezik en de geboren Millenaar Sven Nabuurs, lid van b.v. De Wester (Mill) en Waalzicht (Lent). Beide spelers behoren in de spelsoorten Libre, (anker)Kader, Bandstoten en Driebanden tot de top van ons district en spelen ook op nationaal niveau een aardig partijtje mee. Zowel Rini als Sven waren onder de indruk van de opzet van het toernooi, de inrichting van de zaal, maar vooral van het enthousiasme van de deelnemers.

Techniek

De demonstratie begon met wat uitleg over de techniek van biljarten. Onder andere werd voorgedaan waar op gelet moet worden bij b.v. “doorstoten en trekken” van de speelbal. Het “dun of dik” aanspelen en de uitwerking van het effect geven werd uitgelegd. Natuurlijk kwam ook het pikeren en masseren aan de orde. Dit alles met een duidelijke uitleg wat de bedoeling was van de stootbeelden.

Caramboles

Na de “biljartles” hebben de spelers nog drie sets van tien caramboles driebanden gespeeld. Hierbij was ook meer het laten zien van de spelpatronen dan het winnen van de partijtjes de bedoeling. Als laatste hebben de spelers nog enkele leuke en/of wat moeilijkere caramboles laten zien, ook met vooraf uitleg wat de bedoeling was. Het publiek keek ademloos toe of applaudisseerde spontaan en waarderend. Na een goed verlopen toernooi was dit een leuke afsluiting, gevolgd door de prijsuitreiking.

Bekerwinnaars werden in klasse A B. Wijnen, klasse B M. van Bommel, in klasse C B. Abels, in D W. Franken en in F T. Gerrits. Deze won tevens de B. Daverveld bokaal.