Foto: Cor v.d. Weem

Door Elly Meijnders - Een uur wandelvoetbal van Hart in Actie meemaken is enerverend, ook al doe je zelf niet mee.

Ik heb de groep in de Wester bezocht. Zij sporten in de grote zaal. Docent Jordi Paters begint met een warming up. Vandaag een kleinere groep, er doen zes mensen mee, waarvan twee vrouwen. Ze dragen witte gesponsorde shirtjes met de opdruk “Hart in Actie” met zwarte broeken. Er wordt gelachen en grapjes gemaakt.

Als Jordi aankondigt “eigen tempo” begint er een vrouw te rennen. Moet zich zeker even uitleven, want dadelijk mag je bij het wandelvoetbal niet rennen. Er zijn wat regels. Zo wordt er met kleine doelen en zonder keepers gespeeld. Er is geen belijning en de bal mag ook via de muren worden gespeeld. Geen sliding, geen fysiek contact. De bal mag niet boven heuphoogte komen. En zo nog meer regeltjes, maar dat maakt wel dat je van deze voetbalvorm een leven lang kan genieten.

De bal komt in het midden, drie tegen drie en er wordt gelijk fel gespeeld. Ook deze mensen willen die bal in de goal hebben. Jordi slaakt aanmoedigende kreten. Er wordt hard gejuicht bij een goal. Ik vind het spannend en wil na het spel er alles over weten. Ik heb een gesprek met de spelers. Hebben de dames voetbal altijd al leuk gevonden?

Rianne Spanjers: “Ik heb vroeger gevoetbald, maar ik heb in april een hartinfarct gehad. Ik heb mijn knie een aantal malen op het veld verknald. Dit is een rustiger variant. Mijn leeftijd? Ja hoor, ik ben 43 jaar. Het is dus niet waar dat wandelvoetbal alleen maar voor ouderen is”.

En Door Hendriks: “Neen, ik heb nooit gevoetbald, maar ik vind het wel leuk”. Door is heel fel en zeer energiek, merken haar collega’s op.

Giel Kremers vertelt dat hij voetballer is geweest. “Maar ik ben gedotterd, ben dus bekend met hart- en vaatziekte. Ben vorig jaar met wandelvoetbal begonnen, volleybal vond ik maar niks. En dit is een leuke groep”.

Het lijkt mij ook fijn dat het ’s winters gewoon door kan gaan.

“Dat vind ik ook”, zegt Leo (51 jaar) die diabetes heeft. “Ik moet spuiten, ik kreeg de folder in de bus en ben toen begonnen. Ik ben naderhand lekker moe”.
Jordi valt in: “Ja maar wij zijn op de open dag “Gezond de gemeente door” op 8 oktober toch wel geschrokken toen Leo met een hypo op de grond viel. En de omstanders ook. Maar hulp bij dit soort omstandigheden zit gelukkig in mijn CIOS opleiding. Neem nou Cor, hij heeft COPD, als ik vind dat hij het wat rustiger aan moet doen, neem ik het van hem over. En ik probeer iedere week iets anders te doen, we hebben nu alleen gevoetbald, wij doen ook verschillende spelvormen. En wat de leeftijden betreft: wij sporten nu om 18.00 uur, dan kunnen werkende mensen ook meedoen”.

Guus Fonteijn (70) doet als voorzitter van Hart in Actie ook mee. Je bent goed in snelwandelen, Guus.

Guus: “Ik had een familiefeestje in het bos. Zegt mijn zwager dat wandelvoetbal toch niks is. Ik heb het met tien mensen ter plekke gedaan. En daarna praatten ze wel anders. Als ik thuis kom voel ik het ook. En wat ik fijn vind van de aanvangstijd is, dat als je thuis komt, je eigenlijk nog je hele avond hebt. Laten mensen het maar komen ervaren, ze mogen twee keer gratis meedoen”.

Meer informatie op www.hartinactie.eu. Opgeven bij Ben Wijnen, tel. 0485-452380.