56 voetballertjes en hun leiders aan de vooravond van een enerverend weekend.

Al bijna vijf decennia lang is het het meest indrukwekkende evenement op de voetbalkalender: het fameuze Kille-Cup toernooi.

In al die jaren grossierde Ajax in hoofdprijzen en ook de afgelopen editie was een prooi voor de Amsterdammers. Daarmee werd een kleurloos (inter)nationaal seizoen op lokaal niveau toch nog glans gegeven. Maar de grootste winnaars waren, zoals al sinds de start in 1971, ook nu weer het publiek en de voetballertjes zélf.

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni kropen 56 jeugdspelers van De Willy’s / SC Sint-Hubert wederom in de huid van een speler uit de vaderlandse Eredivisie. Want dat is waar het bij de Kille-Cup om draait: jezelf een beroemdheid wanen terwijl je je wedstrijdjes afwerkt voor een talrijk publiek, onder deskundig commentaar van de stadionspeakers. Na weken van voorbereidingen vol oefenpotjes spelen en vaantjes maken, wordt dan eindelijk die groepsfoto gemaakt, worden de teams voorgesteld en kan worden afgetrapt voor de strijd om de Cup met de Grote Oren. Wat lichte regen mag de pret in het stadion voor ouders, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes niet drukken.

Aan elkaar gewaagd

Die avond, als alle teams twee poulewedstrijden spelen, blijkt dat de zeventallen goed aan elkaar gewaagd zijn, Feyenoord wint met 4-0 weliswaar ruim van Heerenveen, maar voor de rest zien we vaak een gelijkspel of een overwinning met minimaal verschil. De indelingscommissie kan tevreden zijn: het voorwerk is goed gedaan. De eerste resultaten bieden dan ook geen enkele garantie voor de tweede speeldag. Zo spelen de latere finalisten, Ajax en PEC Zwolle, beide twee keer gelijk. Na de douche start het avondspel, gevolgd door een kussengevecht in de kleedkamers en uiteindelijk een vrij korte nachtrust. Maar zo kan de ongeveer dertig-koppige leiding, stuk voor stuk vernoemd naar een van ‘s lands vrouwelijke voetbalhelden, ook nog even op adem komen.

Die korte nachtrust zal veel spelers de volgende dag nog flink opbreken. Maar ook dat hoort bij de dramatiek van Kille-Cup. De hele zaterdag is het in ieder geval prachtig voetbalweer. Eerst wordt gestart met een stevig ontbijt, klaar gemaakt door de vrijwilligers, gevolgd door een goede warming-up. Op die tweede speeldag wordt het verschil pas gemaakt in de laatste twee speelrondes. Voor de allerkleinsten is dan soms al een ware uitputtingslag. Languit op het veld liggend, geen enkel oog meer voor de bal hebbend, samen kletsend over van alles en nog wat. Misschien wel over de frites met een snack, en het ijsje toe. Het publiek geniet van de tafereeltjes.

Penaltybokaal

Daarnaast wordt gestreden om de penaltybokaal. Luuk van de Bungelaar is voor het tweede jaar op rij het meest koelbloedig. Bij de bovenbouwspelers mag Salelew Siebers zich een jaar lang penaltykoning noemen. Het publiek stort zich intussen op de loterij, met prijzen door sponsoren, die de jeugdkas elk jaar weer een mooi centje bezorgt.

Ook de eindronde blijft vervolgens spannend. In de strijd om de zevende plek spelen ook dit jaar FC Utrecht en Heerenveen tegen elkaar. Alleen winnen de Friezen dit keer, na penalty’s. Vitesse-Feyenoord, om de vijfde plaats, kent in de Arnhemmers een duidelijke winnaar. In de troostfinale is AZ pas na strafschoppen te sterk voor PSV. De echte finale voor de Cup met de Grote Oren gaat tussen Ajax en PEC Zwolle. Daar waar de Amsterdammers in een eerder treffen nog met dezelfde cijfers het onderspit delfden, weten ze nu te winnen: 1-0. De Kille-Cup 2018 is voor Ajax, andermaal uitgereikt door Jan Cornelissen, alias Jan de Kil junior. De sportiviteitsprijs / aanmoedingsprijs gaat naar FC Utrecht.