Tijdens de afgelopen TT in Assen was het precies 50 jaar geleden dat Paul Lodewijkx met zijn Nederlandse Jamathi de 50cc klasse won. Hij klopte de toenmalige 50cc wereldkampioen Hans Georg Anscheidt door hem in de laatste bocht, de Kniebocht, buitenom te passeren.

Deze historische overwinning zou het begin inluiden van een zeer succesvolle periode waarin diverse Nederlanders 50cc Grand Prix’s en wereldtitels zouden winnen. Jan de Vries werd in 1971 en 1973 wereldkampioen op Kreidler en Henk van Kessel haalde in 1974 met de snelle Van Veen Kreidler van De Vries, de derde 50cc wereldtitel naar Nederland. Lodewijkx won in 1968 en 1969 in totaal vier GP’s maar werd daarna getroffen door een zwaar motorongeluk in het verkeer. Hij werd door dit ongeluk zwaar epileptisch en hij moest stoppen met racen. Het was heel tragisch dat Lodewijkx op 41-jarige leeftijd tijdens een epileptische aanval verdronk. Na Lodewijkx, kwamen ook Aalt Toersen en Theo Timmer nog uit op Jamathi, het geesteskind van Jan Thiel en Martin Mijwaart, de constructeurs van de Jamathi. In totaal werden met Jamathi negen Grand Prix overwinningen behaald. Daarom was er na 50 jaar in het TT programma extra aandacht voor de 50cc, tevens een eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Lodewijkx. Zo reden uiteraard Jan de Vries en Henk van Kessel mee in de parade op hun Kreidlers. Aalt Toersen reed mee met een Jamathi, Theo Timmer kwam met zijn Bultaco, Jos Schurgers op Kreidler en Angel Nieto Junior, de zoon van 13-voudig wereldkampioen Angel Nieto, mocht ook op een Jamathi de ereronde rijden. Angel Nieto, met 13 wereldtitels de meest succesvolle coureur in de lichte klassen, overleed in augustus 2017 door een verkeersongeval op zijn quad. De vroegere toppers genoten met volle teugen en kregen de handen van het publiek nog goed op elkaar tijdens de ‘zwaaironde’.

Na afloop werden vele interviews gehouden en foto’s en films gemaakt, en kreeg iedereen een fraaie gedenktegel van Peter Oosterbaan, directeur van het TT circuit. Een prima eerbetoon!