Wat is een frozen shoulder? Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm. Deze aandoening bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen. De prognose (kans op herstel) van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn en de bewegingsbeperkingen meestal volledig verdwijnen.

Een frozen shoulder kan ontstaan na een periode van immobilisatie, na verwonding door een ongeval of operatie, maar meestal is de oorzaak idiopatisch (zonder aanwijsbare oorzaak). Bij mensen met suikerziekte, schildklieraandoeningen en/of hart- en longaandoeningen is het risico op het ontwikkelingen van een frozen shoulder groter.

Beloop

De klachten ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen 3 fases. De totale duur kan 1 tot 3 jaar bedragen. Uiteindelijk herstelt een frozen shoulder gelukkig goed.

Klachten

Klachten bij een frozen shoulder zijn afhankelijk van de fase waarin het herstel bevindt. Vaak voorkomende klachten zijn:

  • Het hele gewricht is pijnlijk bij rust (diffuse pijn), hevige pijn bij bewegen;
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde;
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs in de onderarm;
  • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn;
  • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen leidend tot problemen bij bovenhandse werkzaamheden en bij bewegingen waarbij men de hand op de rug moet brengen.

Vragen of een controle

Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben of behoefte hebben aan een controle van uw schouder, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.
Het telefoonnummer is 0485-470166 of bezoek het inloopspreekuur op maandag van 18.00-19.00 uur.