Foto: Nel van Duren

Door Paul Vogels - Als je haar maar goed zit, zeggen we hier in Nederland. En dat is bij Khayri zeker het geval.

Dat komt natuurlijk ook omdat hij in Irak, zijn geboorteland, professioneel kapper, wat zeg ik, barbier was. Samen met zijn broers runde hij daar 12 jaar lang een barbier(mannenkapper)shop. Sinds juli dit jaar huurt Khayri elke zaterdag een kappersstoel bij kapsalon ‘Mooi van Hier’ in Wilbertoord. Daar knipt, maar ook indien gewenst, scheert, epileert en verzorgt hij gezicht- en hoofdhuid van mannen en jongens zorgvuldig en vakkundig.

“Door de oorlog in Irak heb ik samen met mijn broers moeten vluchten. Via Turkije over de Egeïsche Zee in een geblindeerde vrachtauto. Ik heb negen dagen met 10 wildvreemde medevluchters door Europa gereden om tenslotte in 2014 in Nederland aan te komen. Sinds 2015 woon ik in Sint Hubert. Mijn ene broer woont in Arnhem, de andere in Duitsland. Mijn moeder is met nog 1 broer achtergebleven in Sinjar, een kleine stad vlak bij Mosul, in noord Irak”.

Vanaf het begin was Khayri (36) vastbesloten zijn plek in Nederland te veroveren. “Het was niet altijd makkelijk maar ik nam zelf het initiatief om in contact te komen met Nederlandse mensen. Hierdoor leerde ik snel de taal. Ook door naar Nederlandse TV te kijken, bij voorkeur kinderprogramma’s, maar vooral ook in het Taalcafé in Mill”.

Binnen twee jaar heeft Khayri het inburgeringstraject behaald. En hij wil verder. “Momenteel werk ik vier dagen per week in Cuijk als heftruckchauffeur. De vijfde dag volg ik een opleiding tot logistiek medewerker. En de zesde dag, zaterdag is mijn leukste want dan ben ik barbier in Wilbertoord”.

In zijn woonplaats Sint Hubert voelt hij zich thuis. “Het is er lekker rustig, de mensen zijn vriendelijk. Ik heb goed contact met buren en andere dorpsbewoners. Het is er mooi fietsen en Fitland is dichtbij. Daar ben ik meerdere avonden per week te vinden. Dinsdags, om de 14 dagen, ga ik naar het taalcafé in Mill. Ik leer er via de taalcoaches, maar ook medevluchtelingen nog beter de Nederlandse taal. Daar heb ik ook Femke van ‘Mooi van Hier’ ontmoet. Toen ze hoorde dat ik een zeer ervaren barbier ben, stelde ze voor in haar kapsalon te komen werken”.

Een echte win-win situatie: Kayri kan weer zijn geliefde vak uitoefenen, Femke completeert haar uiterlijk- en hoofdverzorgings aanbod en mannen kunnen hier in de regio terecht bij een echte barbier. “En wie weet ga ik in de toekomst weer mijn eigen barbiershop beginnen”.