Foto: Cockie Kremers

Het sloeg op maandag 24 juni in als een bom. Francien en Jack Rooijakkers stoppen met Grandcafé ’t Centrum aan de Kerkstraat in Mill en dragen hun horecabedrijf over.

“Inderdaad, op het moment dat we onze medewerkers en collega’s hadden geïnformeerd ontplofte bijna de telefoon hier,” vertelt Jack. “Appjes, mailtjes en telefoontjes van mensen die wilden weten hoe, wat en wanneer. Maar we kunnen iedereen geruststellen, alle gemaakte afspraken worden overgenomen en de nog in omloop zijnde diner- en cadeaubonnen kan men tot juli volgend jaar inleveren.”

Het was op 1 oktober 1986 toen Francien en Jack Rooijakkers voor het eerst als horecaondernemers de deur van ’t Centrum opende. Zij namen toen de zaak over van familie van Rossum. Toen ook nog naast een café en restaurant met een hotelfunctie. “Sinds een jaar of tien denken we eigenlijk na over de toekomst,” vertelt Jack. “We weten al een hele tijd dat onze kinderen de zaak niet over willen nemen en Francien is bijna 67 jaar. We hebben 33 jaar hard gewerkt en dat altijd met veel plezier. Maar er is meer dan werken.” Ondertussen zijn ze ook opa en oma. Francien: “Onze dochter Kim woont in Amsterdam. Het is voor ons altijd een hele planning om wat af te spreken, want we zijn zes dagen in de week open. Jack had nog wel een tijdje door willen gaan, maar nu de kans voorbijkwam om de zaak te verhuren, hebben we besloten het toch allemaal door te zetten.”

Het was op 6 februari dat er iemand belde en Francien aan de lijn kreeg. “Spreek ik met de eigenaar en mijn vraag is, of jullie de zaak wellicht zouden willen verhuren of verkopen,” vertelt Francien. “Ik heb de telefoon toen gauw aan Jack gegeven en die heeft een half uur zitten bellen.” “Dat was dus Herman,” vervolgt Jack. “Ik kende hem niet maar we hadden een goed gesprek en het voelde eigenlijk al snel goed en het klonk serieus. Vervolgens hebben we een paar keer bij elkaar gezeten. Er is toch heel wat te bespreken als je je bedrijf gaat verhuren. Maar het voelde allemaal goed en daarom hebben we de knoop doorgehakt. Op woensdag 24 juli, tijdens de Vakantiejaarmarkt zijn we voor het laatst hier aan het werk en op 1 augustus nemen Willemien en Herman ’t Centrum over.”

Willemien Vloet (Sint Hubert) en Herman Janssen (Neerloon) wonen in Zeeland. Daar zijn zij sinds 1982 actief in de horeca. In eerste instantie in het Zwaantje en daarna in Hap en Stap. Herman: “In 2014 begonnen we de Pastorie. Dat liep goed, maar we konden er niet dat doen wat we graag wilden en in 2017 zijn we daarom met de Pastorie gestopt.” Sinds die tijd waren ze op zoek naar een horecabedrijf voor een nieuwe uitdaging. Willemien: “Ik ben geboren en getogen in Sint Hubert, we hebben alle 2 familie hier wonen en ik wilde graag in deze gemeente wat doen. We hebben in de hele regio gekeken, maar ’t Centrum stond boven aan ons lijstje. We zijn hier een paar keer gaan eten, zijn met de kermis ook hier geweest en een paar keer op het terras wat gedronken.”

Per 1 augustus gaan Willemien en Herman officieel aan de slag. Herman: “We gaan tot die tijd hier wel al meehelpen om ook de gasten te leren kennen. Zelf ben ik ook kok dus kan ook in de keuken Jack assisteren. We gaan geen grote veranderingen doorvoeren, al gaan we wel open op zaterdag.”