De brandweer is één van de vitale beroepsgroepen. Dat vraagt veel van ons. We staan paraat, verlenen hulp, redden en blussen. Maar we zijn ook onderdeel van de samenleving.

Een samenleving waarin persoonlijk contact nu zoveel mogelijk moet worden vermeden om anderen en onszelf te beschermen en daarmee levens te redden. Dit betekent dat de brandweerkazernes in de gehele regio Brabant-Noord niet meer voor externe mensen toegankelijk zijn.

Op een aantal locaties werkt normaliter personeel dat werkzaamheden verricht op het gebied van o.a. brandpreventie, onderhoud, oefenen en opleiden, personeelszaken en financiën. Deze mensen werken nu thuis.

Alle wekelijkse oefenavonden, opleidingen, examens en wedstrijden zijn voorlopig stilgelegd. Ook de periodieke medische keuringen en fitheidstesten vinden geen doorgang.

Hiermee worden de risico’s voor de vrijwilligers die uitrukken tot een minimum beperkt. De maatregelen lijken effectief, post Mill is nog op sterkte, maar hebben een zeer grote impact. Vooral op sociaal vlak wordt het gemis aan contact voelbaar. Ondertussen wordt hard gewerkt aan mogelijkheden om de kennis en vaardigheden op peil te houden, bv. in de vorm van webinars.

Wanneer de brandweer uitrukt is het erg lastig om de 1,5 meter afstand te bewaren.

Om onze veiligheid te waarborgen is een protocol “Veilig optreden bij Coronabesmettingen” van kracht. Hierin worden de persoonlijke beschermings- en ontsmettingsmiddelen voor brandweermensen beschreven en de wijze van handelen bij reanimaties vastgelegd. We proberen ook steeds zo weinig mogelijk mensen in te zetten.

Ondertussen is het risico op natuurbranden als gevolg van de aanhoudende droogte aanzienlijk toegenomen. Het aantal meldingen van bos- en bermbranden, al dan niet met opzet, neemt de laatste dagen sterk toe, o.a. in Langenboom en Boxmeer. Hierdoor kan de druk op onze vrijwilligers de komende weken sterk toenemen. Om het risico op natuurbranden te beperken sluit de brandweer zich aan bij de oproep van natuurorganisaties om de natuurgebieden te mijden.

Heeft u vragen over de Corona crisis die de brandweer aangaan, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..