De meeste mensen ervaren thuiswerken als overwegend positief. Bijna de helft geeft aan dat ze na de coronacrisis graag één of meer dagen in de week vanuit huis willen blijven werken.
Ook bedrijven staan door de crisis positiever tegenover thuiswerken. Sommige bedrijven in Nederland zien thuiswerken zelfs als de nieuwe norm. En dat is best verrassend. Voorheen leiden thuiswerken vrijwel altijd tot een discussie op de werkvloer en werden vooral de nadelen ingezien. Nog steeds zijn de meningen over thuiswerken verdeeld. Wat zijn precies de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken voor werknemers?
Voordelen thuiswerken
Bijna één op de drie werknemers werkt liever vanuit huis. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat werknemers aangeven het fijn te vinden om geen reistijd te hebben en beter zijn of haar eigen tijd kunnen indelen. Zo vinden werknemers van zichzelf dat ze efficiënter en productiever werken vanuit huis. Bovendien zorgt thuiswerken voor een betere balans tussen werk en privé, waardoor werknemers in de meeste gevallen meer tijd hebben met het gezin. De meeste werknemers die een dag thuiswerken per week zijn vaker tevreden en ervaren minder stress.
Nadelen thuiswerken
Thuiswerken biedt veel, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Thuiswerken is namelijk niet voor iedereen haalbaar of wenselijk. Mensen kunnen meer last krijgen van nekklachten of kunnen zich juist minder goed concentreren op hun thuiswerkplek. Ook kan het zijn dat werknemers zich eenzaam voelen omdat ze minder sociaal contact hebben met collega’s. Maar ook praktische bezwaren spelen een rol. Zo kan door thuiswerken de huishoudelijke energierekening oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming die nu al in de ochtend wordt aangezet in plaats van enkel in de avond. De verhoging van de energierekening kan voorkomen worden door een aantal handige bespaartips toe te passen.
Na de zomer
Als het ligt aan de de Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER) blijven we nog wel een tijdje thuiswerken. Ook na de zomer. Een beheersbare situatie in het openbaar vervoer en op de weg blijft in deze tijden belangrijk. Zo kan namelijk de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk worden ingedamd.