Geboren op 26 februari 1938 - Overleden op 17 augustus 2020.

Op 9 juni kreeg ik het eerste alarmerend bericht over zijn gezondheid. Toon hield me via Messenger berichten op de hoogte van zijn ziekteverloop. Op 1 juli was ik nog bij hem op bezoek en hebben we uitgebreid gesproken. Natuurlijk over zijn levenswerk. Maar ook over het "leven" en het onvermijdelijke einde dat steeds dichterbij kwam.

Toon wilde zich nog niet neerleggen bij dat mogelijke einde. Hij wilde alle mogelijkheden die er waren aangrijpen. Hij koos er voor tot het laatste moment te strijden. Gedurende die tijd hield Toon mij op de hoogte en probeerde ik hem op afstand met woorden een hart onder de riem te steken.

Ik had grote bewondering over hoe hij met zijn ziekte om ging. Eind juli kwam er een verzoek van de Stichting Welzijn Ouderen Mill of ik tijdens een radio uitzending, INFO Blok bij de Lokale Omroep Mill iets zou willen vertellen over de activiteiten van de EHBO werkgroep AED Netwerk in Mill. Ik stelde voor om het eerste deel van het gesprek door Toon Hermsen te laten verzorgen. Hij is tenslotte de Godfather van de AED in Nederland.

Toon schreef op 1 augustus nog vanuit ziekenhuis: "Leuk dat je aan me denkt. Ik wil vanzelfsprekend meewerken aan het interview”. Hij wilde graag bij de uitzending op 21 augustus aanwezig zijn.

We zouden elkaar nog bellen om alles even door te spreken. Hij probeerde tot het laatst strijdbaar te blijven, maar dit gevecht kon hij niet meer winnen. Op 2 augustus schreef hij: "Voel me nog tamelijk instabiel maar we komen langzamerhand weer boven Jan". Het mocht niet zo zijn. Langzaam ging het slechter. Op 11 augustus kreeg ik zijn laatste bericht, een link over zijn inzet voor de 6-minuten zone.

Op 24 augustus 2020 namen we afscheid van Toon Hermsen. Een zeer bijzondere man. Ik kende Toon op afstand als de man van de 6-minuten zone. De afgelopen jaren heb ik Toon beter leren kennen. Toon was oprichter en jarenlang voorzitter en ere-voorzitter van zijn geesteskindje sportvereniging Hart in Actie. Ruim drie jaar geleden nam ik het voorzitterschap op me en ging ik samen met de andere bestuursleden aan de slag.

Hij had kort daarvoor het initiatief genomen om wandelvoetbal te gaan introduceren bij Hart in Actie. Ik was erg onder de indruk van de manier waarop hij het bestuur had geholpen en had bijgestaan om het wandelvoetbal te introduceren. Vanaf toen heb ik heel veel gesprekken met hem gevoerd.

In diverse gesprekken vertelde hij mij op zijn geheel eigen wijze in geuren en kleuren zijn Levensverhaal. Zijn ernstig hartprobleem in 1991. De angst voor herhaling. Maar langzaam herpakte Toon zich.

Aan de vruchten kent men de Boom.

Toon richtte in 1995 onze mooie sportclub Hart in Actie op. Nadat Toon zelf getuige was van een hartstilstand, had hij nog maar één doel: "Het redden van mensen met een hartstilstand".

Toen kort daarna iedereen in Nederland een AED mocht bedienen, richtte hij de stichting "Kies voor Leven" op. Hij ging mensen enthousiast maken om in hun eigen regio hartveilige 6-minutenzones te creëren.

Hij leidde in Nederland persoonlijk ruim 6500 mensen op om te kunnen reanimeren en een AED te bedienen. Hij inspireerde de opgeleide mensen om zich als burgerhulpverlener aan te melden bij HartslagNu.

In 1995 was Toon één van de eersten in Nederland die een website ontwierp en onderhield. De eerste website in de gemeente Mill en Sint Hubert was "De Webridder" 100% made by Toon Hermsen. Daarna volgden nog vele andere websites.

In 2012 werd zijn Stichting "Kies voor Leven" door dagblad Trouw uitgeroepen tot het beste goede doel van Nederland in de categorie Gezondheidszorg.

Op 24 april 2015 werd Toon benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau en in 2018 kreeg hij de speld van verdienste van de gemeente Boxmeer. Terecht! Want: "Aan de klauw herkent men de leeuw".

Ondanks zijn leeftijd bleef hij vechten voor zijn ideaal om Nederland hartveiliger te maken. Dit jaar nog doneerde hij aan buurtschappen Meerheide en Unter den Linden in Mill een AED en voor gemeenschapsaccommodatie De Wester in Mill een verwarmde buitenkast.

Toon heeft heel veel voor de gemeenschap betekend. Het was een man van woorden en daden. Hij voelde zich niet altijd gewaardeerd en begrepen. Hij had daar heel veel moeite mee.

Een bekende Millenaar, Ad Berends, gaf op Facebook een treffende typering over Toon:

"Toon, een man met het HART op een goeie plek.
Hart voor de samenleving,
HARD voor zichzelf!
Niet altijd de waardering ontvangen die hij echt wel voor veel van zijn inzet en passie heeft-had verdiend."

Toon, ik ben je dankbaar voor al onze inspirerende gesprekken, je adviezen en alles wat je tot stand hebt gebracht. Je hebt voor velen in onze gemeenschap heel veel betekend. Wij zullen jou herinneren als de man van de 6-minuten zone die heel Nederland hartveilig wilde maken.

Rust in vrede.

Diny, Spencer en schoondochter Diny, en familie: mede namens alle leden van Hart in Actie wens ik jullie heel veel sterkte bij het overlijden van Toon.

Guus Fonteijn, Voorzitter Sportvereniging Hart in Actie