Foto: Cockie Kremers

Morgen, vrijdag 9 oktober 2020, is het precies 20 jaar geleden dat Robert Graat (50 jaar) zijn eigen hoveniersbedrijf begon.

De in Wanroij geboren en getogen hovenier was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in tuinen en al het groen wat er groeit en bloeit. “Ik denk dat ik een jaar of zeventien was toen ik in Wanroij op een veldje al coniferen kweekte en verkocht. Omdat tuinieren en alles wat daarbij komt kijken me altijd al trok, heb ik uiteindelijk ook een hoveniersopleiding gedaan en ben altijd werkzaam geweest in deze branche.”

In 2000 besloot Robert zijn vaste baan op te zeggen en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Robert: “Ik liep er al een tijdje over na te denken en had het er wel eens met een collega over gehad. Die vertelde op een gegeven moment dat hij zijn eigen bedrijf ging starten en toen heb ik ook de knoop doorgehakt.” Daar heeft hij overigens geen spijt van. “Links en rechts had ik al wat contacten en dat zorgde al direct voor wat werk, ik kocht een bus, aanhanger en gereedschap en ben op 9 oktober 2000 gestart met Robert Graat Hoveniers, nu alweer 20 jaar geleden.”

Mooi aan het vak vindt Robert dat je lekker creatief bezig kunt zijn en je ervaring in kunt zetten om de tuin te realiseren die past bij je klanten. “Het grootste deel van mijn vaste klanten zijn particulieren. Mooi vind ik het om een tuin te mogen ontwerpen en deze daarna dan ook compleet aan te leggen, van straatwerk tot eventueel vijvers, waterpartijen, terrassen, beregeningsinstallaties, en schuttingen en pergola’s, we regelen het van A tot Z. Het maakt niet uit of het nu bij een nieuwbouw of bestaande woning is, ik begin met een gesprek en te luisteren naar wat men wel of niet wil. Al die wensen verwerk ik dan in een tekening, kan eventueel zelfs een driedimensionale tekening zijn.” Omdat we steeds vaker langere zomers hebben, is een tuin ook steeds vaker een verlengstuk van de huiskamer.

Ondertussen is hij VCA VOL leidinggevende gecertificeerd en een erkend leerbedrijf. Sinds een jaar of 2 heeft Robert ook een medewerker in dienst waardoor er nog meer mogelijkheden zijn. “We doen ook veel onderhoud aan tuinen bij zowel particulieren als bedrijven. Als je dat met z’n tweeën kunt doen dan gaat het niet alleen sneller, maar is veel werk ook makkelijker te doen.” Rond deze tijd zijn ze veel bezig met snoeien. “Het verstandigste is om nu te laten snoeien, dan kun je er tot in het voorjaar van genieten. Vaak snoeit men pas in het voorjaar, maar dan gaat alles ook weer aan het groeien en is er na enkele weken al weinig meer te zien van je snoeiwerk.”

Robert wordt ook regelmatig voor advies gevraagd. “Klopt, men is dan soms zelf een tuin aan het inrichten of herinrichten en men wil dan weten wat qua beplanting wel of niet kan. Daar helpen we uiteraard graag bij.” Belangrijk om te melden vind Robert ook om aan te geven dat zij ook voor alleen het grotere of specialistischere onderhoudswerk in te schakelen zijn.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met:

Robert Graat Hoveniers
Lange Schoolstraat 25
5454 GS Sint Hubert
0485 45 51 47
06 532 972 35
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.robertgraathoveniers.nl