Tatjana Wehrmann en Sander Smale uit Grave zijn blind. Sinds september maken zij maandelijks een podcast over het leven als blinde. Want waar loopt men letterlijk en figuurlijk tegen aan?

Deze podcast met de naam De Witte Stok is via alle bekende podcastdiensten te vinden en ook te beluisteren via www.wittestok.nl.

“We wilden al langere tijd iets maken over onze beperking,” vertelt Tatjana Wehrmann. “Al een jaar of tien geleden blogde ik wel (schrijven op internet) maar ik wilde wat anders. Vloggen (filmpjes maken over het dagelijkse leven) was helemaal in, maar bij een blinde vlogger krijg je halve hoofden en andere lichaamsdelen in beeld. Alle 2 zijn we gek op audiobewerking, als kind liep ik al met een cassetterecorder rond om dingen op te nemen.” Het maken van een eigen podcast lag dus voor de hand. Hierbij kreeg men door het winnen van een wedstrijd professionele ondersteuning. “Dat was totaal onverwachts. Voor een podcastfestival stuurden wij ons idee in en we wonnen.”

Over het kiezen van de onderwerpen die ze gaan behandelen vertelt Tatjana: “We hebben zitten brainstormen en zo een lijstje gemaakt met wat gaat er goed, wat gaat er fout, wat heeft meer uitleg nodig, welke vooroordelen zijn er en daarmee zijn we aan de slag gegaan.” Soms denk je als blinde er ook niet aan dat goed zienden zo weinig weten over het leven als Blinde. “Het gebruik van een smartphone bijvoorbeeld. Dat is voor ons dagelijkse kost. Maar het blijkt dat veel zienden niet weten dat je als blinde daar prima mee kunt werken.” Smartphones zijn net als computers voorzien van voice-overs waardoor alles wat op het scherm te zien is ook wordt voorgelezen.

In de al geplaatste podcasts geven Tatjana en Sander een kijkje in hun jeugd, hun schooltijd en hoe ze opgroeiden. Ook over hoe het in de praktijk werkt (en niet werkt) om te reizen met het openbaar vervoer als je blind bent komt aan de orde. “In de aflevering die 20 november online komt hebben we het over de toegankelijkheid en ontoegankelijkheid van websites. We leggen dan ook uit hoe wij werken met smartphones en hoe klinkt dat nou.”

In de podcasts maken Tatjana en Sander duidelijk dat het leven met een visuele beperking niet altijd even makkelijk is, maar dat een heleboel gewoon kan. “Maar als blinde hoef je niet alles zomaar te accepteren omdat je blij moet zijn dat het kan. Als er dingen mis gaan die door instanties worden geregeld, dan mag je daar best iets van zeggen.” Dit interview met Tatjana had Corné Kremers (zelf ook blind) in het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje. Hij vertelde zich onlangs nog best boos gemaakt te hebben over een reclamespotje waarin te horen was: ‘Beter zien is beter leven’. Tatjana: “Je hoeft beslist niet goed te kunnen zien om goed te kunnen leven, want op de tast kan ook heel veel. Misschien nog wel meer en zelfs intensiever.”

Podcast

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van internet. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor 'uitzenden'). Anno 2020 zijn podcasts via diverse spelers te downloaden, kan men zich (gratis) abonneren op een podcast en ontvangt men automatisch nieuwe afleveringen in de podcastspeler. Maar ook via diverse websites zijn podcasts te beluisteren.