Foto: Cockie Kremers

In november 2018 werd bekend dat Henrita en John Bens zouden gaan stoppen met het horecabedrijf aan de Dominicanenstraat in Langenboom. Dit nieuws sloeg in als een bom.

Nadat iedereen van de schrik was bekomen bleek maar weer waar een klein dorp groot in kan zijn. “Sindsdien is er hard gewerkt aan een mooi dorpsplan in Langenboom,” vertelt Ivonne van der Horst. Zij is actief binnen Eigen Kweek in Langenboom en mede kartrekker van de ontwikkelde dorpsplannen.

“We hebben 2 afzonderlijke plannen ontwikkeld: een gezamenlijk dorpshart in de kerk en een verenigd sportpark aan de Bosrand. We hebben dit in april aan de gemeenteraad gepresenteerd en we hebben toen een zeer uitdagende opdracht gekregen en die luidde: ‘Toon aan dat het plan haalbaar is.’ Dan gaat het natuurlijk zoals zo vaak om geld en regels. Wij hebben daar de afgelopen maanden ontzettend veel werk in gestoken en we zijn blij dat we hier ook goede vorderingen in hebben gemaakt. Wij kunnen alvast tegen de gemeenteraad zeggen: ‘Wij gaan jullie verwachting inlossen.’” Binnen 2 tot 3 maanden zal Eigen Kweek de benodigde stukken aan de gemeenteraad overhandigen. Daarna zal de gemeente hierover gaan beslissen. “Wij verwachten dat de beslissing in de eerste helft van 2021 genomen zal worden.”

Op dit moment is Eigen Kweek ook bezig om de Langenboomse vereniging op te richten. “Elke vereniging en club in Langenboom wordt hier lid van. Vergelijk het met een officieel samenlevingscontract om straks in dat dorpshart en verenigd sportpark te gaan samenwonen.” Bij het dorpshart is het de bedoeling dat het sociale gebeuren in en rond de kerk geconcentreerd zal worden en dat inclusief een nieuwe kroeg. “Maar ook alle clubs die zingen, elkaar ontmoeten, spelletjes doen et cetera gaan daar hun plek vinden. Op het verenigd sportpark zullen voortaan alle sporten samenkomen inclusief de binnensporten. Dus daar zal een nieuwe sporthal verreizen.”

De plannen die nu worden uitgewerkt zijn ambitieus en behoorlijk uniek. “Als de gemeenteraad ‘ja’ zegt, dan wordt de gemeente Mill en Sint Hubert de eerste gemeente in Nederland die een dorp op een begroting-neutrale wijze totaal herontwikkeld, samen met haar inwoners. Hiermee levert men een dorp waarmee de inwoners voor veertig jaar verzekerd zijn van mooie plekken, een gezond verenigingsleven en ontmoeting. Dat is uniek en daar mogen niet alleen de inwoners van Langenboom trots op zijn, maar de hele gemeente Mill en Sint Hubert.”

Dat er binnen Langenboom veel draagvlak is voor de ontwikkelde plannen bleek vorig jaar al toen er zo’n 700 inwoners en belangstellenden af kwamen op een informatieavond over de toekomst van Langenboom. Ivonne: “Toen het nieuws van Henrita en John Bens naar buiten kwam heeft Eigen Kweek het initiatief genomen om de verenigingen bij elkaar te brengen. Wij stuurden een appje rond met de vraag of dit niet het moment is om bij elkaar te komen. Dat was een prachtig moment, want we hadden binnen 2 uur van alle ruim veertig verenigingen een reactie dat we dat moesten doen. Iedereen besefte dat dit het moment was om de krachten te bundelen en daar is Langenboom fantastisch in geslaagd. Iedereen moet over zijn eigen schaduw heen stappen bij dit soort plannen en dat is niet altijd makkelijk. Het betekend soms ook afscheid nemen van het verleden. Maar als iedereen zich goed realiseert wat het toekomstperspectief is en dat we de mooiste plekken in Langenboom een glorieuze toekomst gaan geven, dan weet je ook waar je het met z’n allen voor doet. En daar is iedereen in Langenboom zich dondersgoed van bewust.”