Foto: Cockie Kremers

Ook dit jaar weer een Kerststal bij de Kerk zoals andere jaren. Dezelfde Familie, Maria en Jozef en ut Kiendje. D’n Ezel en d’n Os ongeveer op dezelfde plats wijd zat van elkaar af want die twee akkederen niet zo goed samen.

Ja dat was vroeger al. Nou hebben wij in Mill het geluk van een Senioren Hobby Centrum en die hebben lang geleden ooit die Kerststal in elkaar getimmerd. De beelden niet die waren er al. Maar om die opbouw en het goed plaatsen van de beelden nou in goede banen te leiden heb je wel ervaren mensen nodig met verstand en laten wij die nou net hebben.

Pak hem beet, Jan Derks, weet als ex gemeenteambtenaar nog alles te liggen op de gemeentewerf en mag ook nog overal binnen als Hij het eerst vraagt. Hij, Jan, zorgt smorgens voor we beginne voor een lekker bakje koffie. Tijdens het opbouwen mag Jan niet in de weg gaan staan. Jan bepaalt wel samen met d’n Ezel waar Maria en Jozef moeten staan. Ja Jan en d’n Ezel zijn twee handen op een buik.

Maar eerst moet de Kerststal nog opgebouwd worden en dan komen de kwaliteiten van Jos Hendriks boven drijven. Jos als ervaren timmerman weet ieder jaar weer precies hoe we moeten beginnen en waar. Sint Jozef is nog een oud collega van Jos en hierdoor kunnen die twee nog uren kletsen over deuren afhangen en bedstede’s in mekaar timmeren.

We hebben ook nog Piet van den Oever en die kan eigenlijk alles en door zijn lengte hebben we ook minder de trap nodig. Dit komt dan weer de veiligheid ten goede. Denk aan valpreventie. Valpreventie is volgens Piet, dat je er gaat liggen net voor je valt, nog steeds, aldus Piet.

Onze vierde man, Tinnie van Dijk, is als ex kraanmachinist en constructiebankwerker niet te missen zowel tijdens de bouw als ook tijdens de koffie. Ieder boutje en moertje weet Hij feilloos te vinden in onze groote kist. Na even diep nagedacht te hebben weet Hij ook nog waar het moet zitten en hoe.

Als vijfde wiel aan de Kerststal komt Pieter van den Elzen, zo groot als Hij is. Hij zorgt voor het vervoer en opslag van de Kerststal. Eerst met zijn eigen Oranjesse vrachtwagen, nu met een vrachtwagen van een oud collega. Verders doet Hij eigenlijk ook niet zo veel als buurten met de passanten. Hij heeft meer een voorlichtende taak, zeg maar persvoorlichter. Voor het oog van het Kerkvolk houdt Hij meestal de nok van de Kerststal vast want die komt als laatste. Hij is er wel bij maar je hebt er niks aan.

Tieneke Verhoeven, de koster, en de Pastoor zorgen om 10 uur voor de koffie in de kerk met altijd iets lekkers warm erbij en niet te vergeten de Kerk spekt de kas van het Senioren Hobby Centrum.

Dus, ...niks anders dan anders.