In de donkere coronatijd trakteert de Lokale Omroep Mill op een bijzonder optreden, het kapelconcert van de Millse band Reel to Real.

Nu er door corona geen publiek bij dit concert kan zijn, zal de L.O.M. het opnemen en tussen kerst en nieuwjaar uitzenden. Het Mariakapelconcert 2019 wordt speciaal voor de camera’s van de L.O.M. opnieuw gespeeld als promotie van de cd-registratie, waarvan de opbrengst naar de Stichting HOPE gaat. Deze CD is nu al te bestellen a 15,- euro.
Stuur hiervoor een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 232 211 69.

Frans Heijs (gitaar en contrabas), Marcel Peters (zang, tenor banjo, mondharmonica, gitaar) en Ronald Peters (zang, accordeon, gitaar en fluiten) spelen al vele jaren Ierse volksmuziek, die met name bekend is van feest- en kroegmuziek. Voor het Mariakapelconcert van 2019 hebben ze cd-opnames gemaakt van een speciale set met eigen nummers, die qua muziek geïnspireerd zijn op de Ierse muziek en qua inhoud op hun jeugd doorgebracht in Mill. Zo proberen ze Toon van Rooij weer tot leven te zingen, “een hik of een lach, onder de zooi, mag ik unne buutmars vur Toon van Rooij”. Of zingen ze over de vele kroegen in Mill waar vroeger “een pilske nog maar amper fieftig cent kostte” en “da ware we toen allemoal gewend” of over de snoepwinkel in de Bernhardstraat van Gradje en Kato, “In da moije stoatje bij Gradje en Kato, doar kunde elke zondag wa snoepe kope zo”.

Regelmatig is Esther Croezen te gast bij een optreden van Reel to Real. Sinds ze bij de Duo Marathon spontaan aansloot met het nummer ‘The House of the Rising Sun’ van The Animals en daarna samen met de band het themalied van de Raamvallei Duo Marathon maakte en opnam, treden ze sowieso elk jaar samen op bij deze sportieve uitdaging. Ook zingt ze sinds twee jaar mee met het traditionele kapelconcert van RTR in de Mariakapel in Mill met nummers zoals ‘Fields of Athenry’ of ‘The Parting Glass’. Vooral in de twaalfde-eeuwse kapel klinkt haar gouden stem als een traktatie naast de mannenstemmen van de Peters broers.

Elk jaar gaat de entree-opbrengst van het kapelconcert en nu dus de opbrengst van de CD naar de Stichting HoPE. De focus van HoPe ligt op het werven van fondsen om de projecten in Peru te financieren. Zo werd er op 10 november nog in de gemeenschap van Chupani een kas overkapt. De hele gemeenschap kwam samen om te werken aan het programma "veilig voedsel". Er wordt gewerkt aan de bouw van meer kassen zodat de hele bevolking toegang heeft tot veilig voedsel. Met de opbrengst van het kapelconcert van 2017 is een bijdrage geleverd aan de verbetering van de nabehandeling van kinderen met brandwonden. Bij dit project werden er twee Nederlandse vrijwilligers, een specialiste fysiotherapie en een specialiste pijnverlichting, naar een ziekenhuis gestuurd waar men volop bezig is om de nabehandeling van brandwonden te verbeteren. Met de cd-registratie van het kapelconcert van 2019 kan men deze stichting nog meer steunen.

Over dit concert vertelde Marcel Peters onlangs meer in het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje. Beluister dit interview inclusief het nummer Fieftig cent via de rubriek Podcast op www.het12uurtje.nl.