Willem Pluk is samen met zijn broer Guus eigenaar van Muziekschool Music Fun aan de Gagelweg in Mill. Ook in Uden geven zij muzieklessen. In hun lessenpakket zitten zowel zang als alle bedenkbare instrumenten. Daarnaast is Willem ook beroepsmuzikant. In het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje werd hij zondag 6 december geïnterviewd over muzikant zijn in coronatijd.

Al ruim tien jaar lang is Willem Pluk elk weekend op pad als muzikant. “Dat doe ik al sinds ik ben afgestudeerd en daar ben ik normaal gesproken super druk mee. Ik rijd van hot naar her en alle klusjes die ik kan doen, doe ik.” Willem is officieel trompettist en in die hoedanigheid heeft hij heel wat muzikaal werk. “Via het artiestenbureau krijg ik allerlei verzokeen binnen: salsabands, popbands en bigbands. Sinds 2012 ben ik ook met DJ’s gaan spelen. Dat is dan vaak housemuziek en clubtrans. Daarnaast speel ik ook op bruiloften, in strandtenten of chique locaties. Alles komt voorbij.”

Daarnaast speelde Willem al bij heel wat coverbands in binnen- en buitenland, in de meest uiteenlopende muziekstijlen. Toch heeft hij wel een persoonlijke voorkeur. “Twee jaar geleden werd ik als invaller gevraagd bij de Amsterdamse funkband The Jig. Dat was voor een klusje in Duitsland. Toen ik de muziek opgestuurd kreeg en het luisterde dacht ik: wow, dat is vet. Dat was echt muziek die ik thuis op zou zetten. De hele zomer heb ik toen die muziek geluisterd en hard geoefend. Bij de eerste klus kende ik het bijna allemaal uit het hoofd.” De invalbeurt beviel ook de overige muzikanten van de band goed. Toen de vaste trompettist van The Jig een overstap maakte naar de luchtmachtkapel, kon Willem zijn plek innemen.

Sinds twee jaar is Willem dus een van de vaste blazers bij The Jig. “Als blazer heb je bij funk wel echt een hoofdrol. Wij staan ook met 3 muzikanten op het front bij optredens.” Om aan te geven op welk niveau deze band speelt, vertelt Willem: “Toen we vorig jaar een tour deden door Brazilië, speelden we in Rio de Janeiro. Dit is voor mij als muzikant echt een droom die is uitgekomen. Verder staan er nu 4 albums op Spotify. Het is allemaal eigen muziek; veel instrumentaal en af en toe ook wel met zang. Ik heb altijd covers gespeeld met bands en DJ’s, maar dit is iets wat je echt zelf doet, zelf bedenkt, zelf schrijft en zelf speelt.”

Op dit moment heeft Willem het qua muziek maken erg rustig. “We hebben lekker veel tijd, zal ik maar zeggen. Ik had denk ik wel dertig klusjes staan toen die ellende in maart begon. Alles werd gecanceld en doorgeschoven naar het najaar. Afgelopen zomer heb ik met een ander bandje wat ik heb – The PickUp Service – wel kunnen spelen. Hiermee spelen we vanuit een oude Volkswagenbus met een uitklapbaar podium. We reden daar overal mee naar toe. Omdat het zomer was, kon alles buiten. Helaas is het daarna weer rustig geworden.”

Beluister het hele interview via het podcastkanaal van Het 12uurtje via o.a. Spotify en Apple podcasts, of zie de rubriek podcast op www.het12uurtje.nl.