Wanneer de bibliotheken weer open mogen is het dubbel feest op 20 januari, niet alleen omdat er dan weer tussen de boeken gesnuffeld kan worden, maar zeker omdat dan de Nationale Voorleesdagen weer van start gaan.

Deze 18e editie vindt plaats van 20 t/m 30 januari. De dagen in het jaar waarop er extra aandacht is voor de meest mooie prentenboeken. Deze keer staat het prentenboek ‘Coco, kan het!’ van Loes Riphagen centraal, dit is het prentenboek van het jaar. Ook in de bibliotheken van BiblioPlus staan de leukste prentenboeken klaar en kan er genoten worden van gezellige voorleesmomenten.

Er zijn gezellige en kleinschalige voorleesmomenten in bijna alle bibliotheken van BiblioPlus. Enthousiaste voorlezers brengen het verhaal van Coco die graag wil vliegen, tot leven. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Deze voorleesmomenten zijn voor kinderen van 2 t/m 6 jaar en na aanmelden via biblioplus.nl, gratis te bezoeken. De voorleesmomenten gaan alleen door wanneer de bibliotheken weer open mogen zijn. Een aantal voorleesmomenten worden door de voorlezer ondersteund met gebaren. Door gebaren aan het verhaal toe te voegen leren kinderen nog gemakkelijker het verhaal kennen en nieuwe woorden begrijpen. Kijk voor alle voorleeslocaties, data en tijden op www.biblioplus.nl.

Waarom voorlezen zo belangrijk is

Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70% voldoende woordenschat. Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid, ontdekken zij de wereld en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is! In de bibliotheek vind je hiervoor de allerleukste boeken. Een lidmaatschap voor kinderen is gratis. Kinderen die lid worden tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen het vingerpopje van Coco helemaal gratis!