De coronapandemie heeft wereldwijd in bijna alle landen tot reisbeperkingen geleid. Enkele Europese landen kunnen nog door Nederlanders bezocht worden, terwijl landen buiten Europa een negatief reisadvies (kleurcode oranje of rood) hebben, omdat in deze landen het aantal besmettingen snel oploopt of omdat het land inreisbeperkingen heeft opgelegd aan reizigers uit Nederland. Hier leest u hoe het er in Noord-Amerika en Azië voor staat, welke reisbeperkingen gelden en wat de gevolgen zijn voor het visum.

De Verenigde Staten en Canada

In het begin van 2020 lag het aantal corona-besmettingen in Europa hoger dan in de Verenigde Staten. President Trump kondigde daarom een inreisverbod af voor alle reizigers die vanuit een Schengenstaat, Ierland of het Verenigd Koninkrijk naar Amerika wilden reizen. Dit betekent dat reizigers die in de 14 dagen voor hun aankomst in Amerika in een van deze landen zijn geweest, niet naar Amerika mogen reizen. Personen met de nationaliteit van een van de Schengenlanden, Ierland of het Verenigd Koninkrijk mogen wel inreizen, als zij vanuit een ander land naar de VS reizen. Hoewel er in Amerika inmiddels de meeste besmettingen met het coronavirus geregistreerd zijn, is het inreisverbod nog steeds van kracht. Omdat in de Verenigde Staten wereldwijd het hoogste aantal gevallen van corona gemeld zijn, word het sowieso afgeraden naar Amerika te reizen, ongeacht of er nog een inreisverbod geldt.

Canada is weliswaar minder zwaar getroffen door het virus dan de VS, maar heeft ook strenge inreisbeperkingen afgekondigd voor buitenlandse reizigers, ook als zij een geldig eTA Canada of een visum hebben. Momenteel mogen alleen personen die een essentiële reden voor hun verblijf hebben naar Canada reizen.

India, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten

India is na de Verenigde Staten het land met de meeste gevallen van Covid-19 en het aantal nieuwe besmettingen neemt nog steeds snel toe. Het land heeft besloten geen buitenlandse reizigers meer toe te laten om een verdere verspreiding tegen te gaan. E-visums die al voor de corona-uitbraak zijn toegekend kunnen momenteel niet gebruikt worden en het is nog onbekend of deze visums in de toekomst nog geldig zijn.

In Zuidoost-Azië is het virus vergeleken met andere landen relatief goed onder controle. Toch zijn ook hier nog niet overal buitenlandse toeristen of zakenreizigers welkom. Vietnam laat momenteel alleen experts, managers en hoogopgeleide arbeidskrachten toe, die nodig zijn om de Vietnamese economie op gang te houden. Zij kunnen niet met een e-visum Vietnam reizen, maar dienen een speciaal visum bij hun Vietnamese samenwerkingspartner aan te vragen.

Ook het Midden-Oosten is zwaar getroffen door de corona-uitbraak. In de golfstaten Bahrein en Qatar werden de meesten gevallen per 1 miljoen inwoners geregistreerd. In Oman ligt het aantal besmette personen per 1 miljoen mensen erg hoog. Het wordt daarom aangeraden reizen naar Oman uit te stellen en te wachten met het indienen van visumaanvragen voor Oman.

Visum alvast aanvragen voor toekomstige reis

Normaal gesproken wordt het aanbevolen de benodigde reistoestemming of het benodigde visum voor een vakantie of zakenreis ruim op tijd aan te vragen. Door de aanvraag zo ver mogelijk voor vertrek in te dienen is de kans het grootst dat het visum op tijd binnen is en kan er bij eventuele problemen nog een nieuwe aanvraag ingediend worden of een ander visumtype aangevraagd worden. Door het coronavirus is het voor enkele landen niet mogelijk al een visum aan te vragen, maar voor de meeste bestemmingen kan de aanvraag al gewoon ingediend worden.

Het ESTA voor Amerika wordt ondanks het inreisverbod nog steeds toegekend. ESTA aanvragen lopen geen vertraging op door corona en worden gewoon binnen 3 dagen verwerkt. Omdat het ESTA 2 jaar geldig is en men binnen die 2 jaar flexibel met het ESTA mag reizen, kan de reistoestemming nu al voor een toekomstige reis aangevraagd worden. Hetzelfde geldt voor het eTA Canada dat maar liefst 5 jaar geldig is. eTA’s worden net als het ESTA gewoon binnen 3 dagen toegekend.

De immigratiediensten van India en Vietnam kennen in tegenstelling tot Canada en de VS momenteel geen elektronische visums toe. Het visum voor India en het visum voor Vietnam kunnen wel alvast online aangevraagd worden. Aanvragen worden dan direct in behandeling genomen zodra de immigratiediensten weer aanvragen verwerken.