Het is een tijdje stil geweest rond het planten van ‘toekomstige monumentale bomen’ maar dat wil niet zeggen dat de gemeente Mill en Sint Hubert ook stil heeft gezeten. Afgelopen drie maanden zijn op twee plaatsen in totaal elf bomen geplant. Ook voor 2021 zijn al locaties geselecteerd – met name bij speelplekken – waar toekomstbomen kunnen worden geplant.

Toekomstbomen

Toekomstbomen of ‘toekomstige, monumentale bomen’, zijn bomen die speciale aandacht krijgen. Ze worden ruim geplant dus met voldoende onderlinge afstand. De ondergrond krijgt extra aandacht en wordt indien nodig verbeterd door toevoeging van voedingsstoffen. Op de locatie waar toekomstbomen worden geplant, vinden in de toekomst (tientallen jaren) geen andere activiteiten plaats zoals de aanleg van een weg of woningbouw. Kortom, toekomstbomen worden geplant met de bedoeling uit te groeien tot mooie, volle bomen die een hoge, monumentale leeftijd kunnen bereiken.

Inwoners

Kent u een locatie waar een of meerdere toekomstbomen geplant zouden kunnen worden, dan kunt u zich melden bij de gemeente. Die onderzoekt dan of het inderdaad om een toekomstbestendige locatie gaat, of er geen leidingen in de grond lopen, wie de eigenaar van de grond is etc. Als de locatie geschikt is, wordt er in principe geplant. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert die op die manier “inwoners op een laagdrempelige manier wil betrekken bij hun woonomgeving”. “Bomen dragen bij aan een groene omgeving, zijn in de zomer verkoelend, leggen CO2 vast en vormen een schuilplaats voor diverse dieren”, zo vindt de raad.

Locaties

Inmiddels zijn dus diverse ‘toekomstbomen’ geplant. Eerder al betrof het onder andere een winterlinde op de hoek van de Schoolstraat/Spoorstraat, een honingboom aan de Hoogstraat (Mill), een varenbeuk aan de Wilgenlaan (Langenboom) en twee treurwilgen, een zuilhaagbeuk en twee lindes aan de Willibrordusstraat. (Wilbertoord). Net voor Kerstmis zijn wederom toekomstbomen geplant aan het Sint Josephplein, eveneens in Wilbertoord. Hier ging het om drie flekova’s. Ook aan de Bakhuisweg in Mill werden elf toekomstbomen geplant, te weten vijf rode esdoorns, twee katsurabomen en vier moerascypressen. Dit najaar staat het planten van vijf haagbeuken aan de Hertsweg gepland.

Informatie

Wilt u een plantlocatie melden voor een mogelijke toekomstboom? Of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Jeroen Burgman, medewerker Infrastructuur beheer en onderhoud, Werkorganisatie CGM, tel. 0485 - 460 300, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..