Foto: Cockie Kremers

Om aandacht te vragen voor de situatie van de fitness branche overhandigde vrijdag 12 maart oud-topsporter Erben Wennemars samen met een brede delegatie van fitnessondernemers, instructeurs en clubleden een brandbrief aan politiek Den Haag. “Hierin eisen we een snelle heropening van de sportscholen, nu dit overal veilig en verantwoord kan,” vertelt Maarten van Kempen van sportcentrum Fitland in Mill. De brief werd in ontvangst genomen door Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport en Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Minister Tamara van Ark bezocht donderdag Healthclub Juliën in Lienden. Zij zag daar met eigen ogen dat sportscholen op een verantwoorde manier weer hun deuren kunnen openen. De heropening heeft de aandacht van de landelijke politiek. Maarten van Kempen: “Ook de lokale politiek vragen wij om aandacht te besteden aan onze situatie.” Daarom nodigde Maarten vorige week wethouder van Daal va de gemeente Mill en Sint Hubert uit om te komen kijken naar het vernieuwde Fitland in Mill, de extra ruimere sportzalen, de ventilatie en de nieuwe sportmogelijkheden. Tevens nam van Daal de brandbrief van de fitness branche in ontvangst. In een reactie gaf wethouder van Daal aan dat hij begrip heeft voor de roep vanuit de branche om de sportscholen op een verantwoorde manier weer te heropenen. “Wel moeten wij ons als gemeente houden aan de regels en richtlijnen vanuit Den Haag. Wellicht dat hier in het veiligheidsberaad over gesproken kan worden.”

Maarten van Kempen: “Wij kunnen en willen graag dienen als lokale vitaliteitsmotor, zowel binnen als buiten onze spreekwoordelijke vier muren. Om daar nog meer invulling aan te geven, willen wij bijvoorbeeld nog nadrukkelijker worden betrokken bij de realisatie van het lokale sport- en preventieakoord binnen de gemeente. Ook maken wij graag onderdeel uit van het door het kabinet aangekondigde welzijnspakket van 200 miljoen euro o.a. bedoeld om in beweging te blijven en gezond te leven.”

Fitness is de meest beoefende sport van Nederland. De branche is dan ook een belangrijke ‘vitaliteitsmotor’. Desondanks zijn de sportscholen al meer dan zeven maanden gedeeltelijk op slot. Sinds de tweede lockdown zitten drie miljoen leden stil, terwijl het juist zo hard nodig is om met weerstand en vitaliteit bezig te zijn. Het is niet uit te leggen dat fastfood-ketens, slijterijen en snoepzaken door het kabinet als essentieel worden gezien, maar de professionals op het gebied van leefstijl en preventie niet. Dit is onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel.