Er is de laatste tijd een aantal hennepkwekerijen aangetroffen in Langenboom. Voor de omgeving heeft deze criminaliteit veel impact. Hennepteelt brengt risico’s met zich mee zoals brandgevaar, wateroverlast of stank en schade aan woningen. Politie en gemeente roepen inwoners op om oplettend te zijn en vermoedens van hennepkweek direct te melden aan de politie of ‘meld misdaad anoniem’.

Recent werd aan de Iepenlaan in Langenboom een hennepkwekerij opgerold. Inmiddels heeft burgemeester Walraven aangegeven het pand het pand voor drie maanden te willen sluiten op grond van artikel 13b uit de Opiumwet. Antoine Walraven: “Hennepteelt is een vorm van criminaliteit waarbij er risico’s zijn voor de directe woonomgeving. Hennepkwekerijen zitten vaak in gewone buurten, waar kinderen op straat spelen en huizen dicht bij elkaar staan. Dat maakt het voor ons, politie en gemeente, nog eens extra belangrijk om hier kort op te zitten. Het is naast crimineel ook ronduit asociaal. Dat moeten we met elkaar niet willen in onze saamhorige en sociale gemeente.”

Inwoners kennen hun buurt het beste

Daarom roepen politie en gemeente inwoners op om alert te zijn. Juist omdat de hennep vaak wordt geteeld in gewone huizen en buurten, is de hulp van inwoners bij het oprollen ervan extra belangrijk. Walraven: “Inwoners kennen hun buurt en buurtbewoners het beste. Zij hebben vaak snel genoeg door ‘hier klopt iets niet’.”

Er zijn meerdere signalen waar alerte inwoners een hennepkwekerij aan kunnen herkennen:

  • Warme en/of vochtige muren
  • Non-stop zoemende of brommende geluiden
  • Afgeplakte ramen, ramen en gordijnen die nooit open gaan
  • Stankoverlast in de vorm van henneplucht
  • Bouwwerkzaamheden en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
  • Stroomstoringen op het elektriciteitsnet, zoals knipperende lampen of schommelingen in de stroomsterkte
  • Continue condensvorming op de ruiten
  • Bewoners die nooit of heel kort op vaste tijdstippen thuis zijn in combinatie met één of meerdere van de bovenstaande signalen.

Meld signalen

Walraven: “Ik verwacht niet van mensen dat ze aan de hand van één signaal denken: er is iets aan de hand. Maar bij meer signalen zouden we wel graag iets willen horen. De politie kan dan een dossier opbouwen en uiteindelijk tot actie overgaan. Zeker wanneer waarnemingen van verschillende personen bij elkaar komen. Blijf dus niet met het onderbuikgevoel zitten maar meld de signalen! Zo kunnen we de teelt stoppen, ervoor zorgen dat de productie en handel worden stilgelegd en de daders aanpakken.”.

Meldingen kunnen worden doorgegeven aan de politie 0900-8844 of door contact op te nemen met M: via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.