Foto: Maria v.d. Heijden

Wandelen is sinds de lockdown spectaculair veel populairder geworden. Terecht! En het kan nóg leuker. Wil je een keer je gezin meenemen en eens iets heel anders doen? Download dan de (gratis!) wandelapp Vossenstreken, de leukste wandelapp voor families, en ga op pad in je eigen omgeving. Er zijn meer dan tien locaties in Brabantse buitengebieden, waaronder Landgoed Tongelaar in Mill.

Het blijft niet bij wandelen: onderweg vertelt “buitenbaas” Robin over de geheimen van het landschap en heeft hij leuke opdrachten voor iedereen. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 tot 12 jaar en de gemiddelde lengte van een route is 3,5 kilometer. Ideaal dus voor families!

Vossenstreken is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Lekker naar buiten, samen bezig zijn, van alles leren over bijvoorbeeld bomen, kriebelbeestjes of vogels- en je pikt onderweg ook nog een heleboel geschiedenis over het landgoed op. Vossenstreken is een wandelapp voor de hele familie met verrassende routes, die je het hele jaar door kunt lopen. Gratis! Voorkennis over de natuur is niet nodig, iedereen kan meedoen. Er zijn opdrachten voor diegene in het gezelschap die het beste kan voelen, horen of kijken, voor de langste of degene die het beste kan organiseren... Je wordt dus al wandelend slimmer!

Op pad met Robin

Vossenstreken werd ontwikkeld door Natuurmuseum Brabant, Brabants Landschap en Kempens Landschap(B) met als doel gezinnen meer in contact brengen met de natuur. Er zijn al zo’n veertig routes online en in de loop van dit jaar komen daar nog nieuwe routes bij.

In alle routes komt één centraal figuur terug: buitenbaas Robin. Hij is de virtuele natuurbeheerder van alle gebieden waar de wandelingen gemaakt kunnen worden. Daarmee heeft hij zoveel werk, dat hij geholpen moet worden door de kinderen.

Steeds nieuwe wandelingen

Wie de app downloadt, kan meteen van start in het gekozen gebied. Ter plekke is er de keuze uit verschillende thema’s die uniek zijn voor het gebied: ijsvogels bijvoorbeeld, of vleermuizen, of soldaten. Op die manier kunnen de wandelingen ook meerdere keren gelopen worden en zijn ze telkens weer anders.

Alle routes zijn goed te lopen met kleine kinderen, duren ongeveer een uur. Let op: alle horeca is tot nader order gesloten, ook Kasteel Tongelaar, dus er is geen toilet of koffie-to-go.

Nieuwsgierig? Op de sites van de organisaties is meer informatie te vinden. Alle informatie over de app is te vinden op www.vossenstrekenapp.com.

Veel plezier!