Esther Maagdenberg (26 jaar) uit Grave is dierenfysiotherapeut. Een niet alledaags beroep. “Dit is inderdaad nog vrij onbekend.” Over hoe zij dit is geworden en wat haar vak precies inhoud spraken Tom Raaijmakers en Corné Kremers met Esther vorige week in het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje. Beluister het hele gesprek via de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.

Al van jongs af aan wilde Esther iets met dieren gaan doen. “Maar toen ik een keuze moest gaan maken voor mijn studie vond ik hetgeen ik kon kiezen met dieren wat beperkt. Daarom koos ik voor de kant van humane fysiotherapie. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan, maar wel nog altijd met de gedachte als ik een link naar dieren kan leggen dan zou dat leuk zijn. Na vier jaar was ik afgestudeerd en wilde ik toch graag door richting dieren. Daarom heb ik toen nog de twee jarige post HBO opleiding gedaan tot dierenfysiotherapeut. Deze heb ik in november 2020 afgerond.” Overigens moet je eerst fysiotherapeut zijn voor mensen, voor je de kant van dierenfysiotherapie op kunt. Totaal studeerde Esther dus zes jaar voor zij zich dierenfysiotherapeut mocht noemen.

“Ik werk nu parttime op een manege en ben in januari 2021 als ZZPer gestart als dierenfysiotherapeut. Mijn bedrijf heet Animotion Dierfysiotherapie en ik ben grofweg werkzaam rondom Nijmegen, Cuijk en Uden. Als dierenfysiotherapeut behandel ik paarden bij mensen op stal en gezelschapsdieren, voornamelijk honden bij mensen aan huis. Vanaf april heb ik echter de beschikking tot een bedrijfsruimte in Velp (gemeente Grave) waar ik voortaan gezelschapsdieren kan behandelen.”

Werken met dieren is wel heel anders dan met mensen. Esther: “Een aantal technieken zijn wel hetzelfde, maar waar je bij mensen kunt vragen waar doet het zeer, wat voel je en wanneer is het begonnen, dat kan bij een dier niet. Natuurlijk kun je dat wel aan de eigenaar vragen, maar deze weet dat ook niet altijd omdat het er soms insluipt en dieren het niet altijd goed laten zien. Dus het is heel goed voelen en kijken.” De opleiding tot dierenfysiotherapeut richt zich voornamelijk op paarden en honden. “Maar met de kennis en ervaring die je hebt kun je dit toepassen op alle dieren.”

Een dierenfysiotherapeut is specialist in bewegen. Het werk is vergelijkbaar met het werk van een humane fysiotherapeut. Wanneer een dier problemen heeft of lijkt te hebben aan zijn lichaam (gewrichten, wervels, spieren, pezen, banden, zenuwen etc) kan een dierenfysiotherapeut verlichting geven of het herstelproces of revalidatieproces ondersteunen. “Door goede samenwerking met dierenartsen, goed luisteren naar de eigenaar, kijken naar het dier en een volledig onderzoek kan een diagnose worden gesteld en eventueel een behandeling worden gestart.” Met oefeningen, advies, mobiliseren, massage en nog meer fysiotherapeutische technieken wordt er geprobeerd om klachten te verminderen.

Beluister het hele interview met Esther Maagdenberg in de podcast van Het 12uurtje via Spotify, Apple of op de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.