Foto: Rens Hubers

Het aspergeseizoen is laat dit jaar, zondag 28 maart jl. is het officieel geopend maar vanwege de nachtvorst is aspergeteler Frank van Lith pas net begonnen met steken. Normaal gaan er elk jaar een paar honderd kilo’s asperges richting Kasteel Tongelaar voor het Pop-up restaurant in the Barn. Dit jaar mogen de gasten thuis restaurantje spelen: met de Asperge-boxen van Traiteur Tongelaar.

Valse start

Afhankelijk van of de teler gebruik maakt van verwarmde teelt of niet, wordt rond begin april gestart met de oogst van asperges, meestal handmatig. De lente kwam dit jaar echter laat op gang en de eerste asperges die je in de winkels zag waren uit Griekenland of van verwarmde bedden uit Duitsland. “Dat is eigenlijk een beetje vals spelen als je de asperge echt als streek en seizoensproduct ziet,” zegt Chefkok Hans van der Steijn van Kasteel Tongelaar. Samen met Emil Minten is hij uitbater van het kasteel op het mooie landgoed van Brabants Landschap. Frank van Lith is pas net begonnen met steken. Zijn bedden in de volle grond volgen het seizoen en beginnen nu flink te geven. Precies op tijd voor de Aspergemenu’s van Tongelaar.

De lekkerste asperges komen van de Kuilen

Hans: “In onze keuken werken we zoveel mogelijk met eerlijke en verse producten en bereiden we alles zelf. Ik vind het leuk samenwerking te vinden met plaatselijke leveranciers. Onze asperges komen natuurlijk van Frank & Elly van Lith, dat zijn echt de lekkerste uit heel de regio. Vanwege de waterrijke, lichte zandbodem van natuurgebied de Kuilen hebben de asperges van Frank hun volle, zachte smaak en zijn ze een begrip in de regio.”

Asperge-menu’s

Met Kasteel Tongelaar proberen de jongens Mill ook culinair op de kaart te zetten. Het Asperge Pop-up restaurant was elk jaar al uitverkocht voor aanvang. Dit jaar kun je je aspergediner zelf in huis halen en hoef je alles alleen op te warmen. Er is een 4- en 5-gangen Aspergebox en een Chefs Menu van 3 gangen, speciaal voor Moederdag. De exclusieve restaurant-gerechten worden gekoeld verkocht in handige ovenschaaltjes.

Meer informatie over de menu’s: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.kasteeltongelaar.nl.

Kasteel Tongelaar is trots ambassadeur van Een Goei Leven in het Land van Cuijk; een positieve beweging die voor eerlijk en heerlijk eten uit onze regio staat.