Lijsttrekker Willy Hendriks-van Haren (links) met rechts van haar Egidia Jetten, Marco van den Berg, Helma Pluk en Erik van Daal. (Foto: Ans Meulepas, Langenboom)

Door Twan Dohmen - Rijkevoort De Walsert - Beschuit met muisjes ontbrak, maar er was wel een petit four. “Een nieuwe politieke partij is geboren: Team Lokaal”, begint het persbericht. Zeven lokale politieke partijen in vier gemeenten zijn samengesmeed. Achter de nieuwe naam staan veel bekende gezichten. Zoals Willy-Hendriks-van Haren (67) uit Oeffelt, de algemeen lijsttrekker, die dit kunststukje heeft geklaard.

Het was geen sinecure om zeven onafhankelijke lijsten met elkaar te verbinden tot één. Zo weet ook Hendriks-van Haren, die met al haar ervaring als raadslid en wethouder in gemeente Boxmeer het initiatief nam voor ‘1 Team Lokaal Land van Cuijk’. Vele gesprekken volgden, werkgroepen en een stuurgroep werden gevormd.

“Inwoners en ondernemer krijgen een gemeente die dienstverlening verleent met een kwaliteit die past bij de vraagstukken van vandaag en morgen. Daar hoort een vertrouwde politieke vertegenwoordiging bij, lokaal en herkenbaar maar ook toegankelijk, actief, sociaal en betrouwbaar. Precies zoals je van ons gewend bent”, vertelt Hendriks-van Haren.

Unaniem gekozen

De nieuwbakken lijsttrekker heeft lang getwijfeld of ze de kar nog een keer wilde trekken. “Afgelopen zomer heb ik het vaak met mijn man over gehad. Vragen als wil ik het nog, kan ik het nog stelde ik me. Ik besloot toen dat als er geen betere kandidaat is, dat ik het nog één periode van vier jaar wil doen. De eerste vier jaar van een gefuseerde nieuwe gemeente heeft volwassen, ervaren bestuurders nodig. Bestuurders die op hoofdlijnen besturen, niet op kleine details. Heel blij ben ik daarom dat alle zeven partijen mij unaniem hebben gekozen.”

‘Running mates’

“Als lokale partij zijn wij niet gebonden aan landelijke programma’s en standpunten. Onze inwoners staan centraal en daarbij krijgen alle kernen gelijke aandacht”, aldus Hendriks-van Haren.
Ze onderstreept dat met vier ‘running mates’ naast haar in de top van de kandidatenlijst. Vier vertegenwoordigers uit de vier gemeenten (voor Grave kwam de recente aansluiting te laat, maar samenwerking met de lokale partijen in die gemeente wordt niet uitgesloten).

De vier metgezellen zijn respectievelijk Egidia Jetten (Sint Anthonis), Helma Pluk (Cuijk), Erik van Daal (Mill & St. Hubert) en Marco van den Berg (Boxmeer). “Wij zijn immers een partij die staat voor verbinding én elkaar de ruimte geven”, aldus het boegbeeld uit Oeffelt.

Van zeven naar één

Op 1 januari 2022 gaan de vijf gemeenten in het Land van Cuijk samen. De reden dat de zeven lokale partijen besloten verder te gaan onder de naam Team Lokaal Land van Cuijk.

De nieuwe partij is gevormd uit LOF en VDB uit de gemeente Boxmeer, Algemeen Belang Cuijk en PLC uit gemeente Cuijk, Sint Anthonis Nu uit gemeente Sint Anthonis en VKP en Algemeen Belang’90 uit gemeente Mill & St. Hubert.

De presentatie van de top van de lijst, naam en logo vond plaats bij Doe- en Zorgboerderij An ’t Hoag in Rijkevoort-De Walsert, geografisch het middelpunt van de nieuwe gemeente,

Meer informatie over de nieuwe lokale partij op www.TeamLokaal.nl.