Radio Hollandia was zo’n beetje de bekendste radiopiraat in Mill en omgeving. Jan Bastiaans en Karel Kremers draaiden vanuit een studio aan de Lijsterstraat in Mill verzoekplaten. Dit deden zij na de komst van de Lokale Omroep Mill ook nog een aantal jaren legaal vanuit de L.O.M.-studio aan de Parallelweg. De voormalige studio van Radio Hollandia is door René Paymans, partner van Marielle Bastiaans (dochter van Jan en Tonnie Bastiaans) in ere hersteld en hij maakt er nu elke maandagavond een radioprogramma voor een internetstation.

“Feiko van Velde en Erik Ramaker zijn in 2004 begonnen met een radiozender,” vertelt René Paymans. “Dat was in de piratentijd en ze zijn toen ook een paar keer uit de lucht gehaald. Door de coronacrisis zijn ze vorig jaar met internetradio begonnen en hebben zo hun radiostation weer nieuw leven ingeblazen. Ik kwam dat tegen en vond het hartstikke leuk. Ik was al bezig om de voormalige studio van Radio Hollandia op te knappen en in te richten, dus zo ben ik aan dit radioprogramma begonnen.”

Het programma is elke maandagavond tussen 20.00 uur en 22.00 uur te beluisteren via Freeinternetradio.nl, een station waar geen duidelijk format is en waar iedere radio DJ zijn eigen invulling kan bepalen. “Met geluidstechniek heb ik sowieso wel wat: sinds 1992 ben ik freelance geluidstechnicus. Met radio maken ben ik pas recent begonnen en dat bevalt me prima.” De muziek die René draait in zijn programma ‘de Platenkast’, is wel heel anders dan wat Radio Hollandia draaide. “De muziek komt wel uit de tijd van Hollandia, maar ik draai new wave en grunge. Mensen kunnen wel verzoekjes aanvragen via de website. Bij Hollandia kon men vroeger bellen, dan werd de plaat erbij gezocht, maar nu kan dat via www.freeinternetradio.nl.”

Een studio anno 2021 kan niet zonder computers. Maar René heeft daarnaast ook apparatuur van de Hollandia tijd in de studio. “Er hangen wat foto’s maar ook heb ik nog een zender staan, een mengtafel, een bandrecorder van Philips en platenspelers.”

René is als geluidstechnicus al 16 jaar werkzaam voor Freek de Jonge maar doet ook techniek voor o.a. Kovacs, Nona en op tal van festivals. Beluister het hele interview met René via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple podcasts of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.