1 januari 2022 gaat de nieuwe gemeente Land van Cuijk van start en gaat ons Millse gemeentehuis sluiten omdat het nieuwe gemeentehuis gevestigd wordt in Boxmeer. Ons gemeentehuis neemt een behoorlijk grote plek in van het centrum van Mill.

“De vraag rijst natuurlijk nu al, zegt Ad Berends, wát moet er straks op die plek gaan plaatsvinden?
Wat zou het dan ook goed zijn als we daar als inwoners daadwerkelijk invloed op kunnen uitoefenen, laten we dan nu al ideeën ophalen om dat daadwerkelijk waar te maken.
Gaan we volgend jaar in het dan gesloten gemeentehuis een bedrijven-verzamel-gebouw maken of wat denken we als inwoners van de gemeente Mill & Sint Hubert dat op deze plek moet gaan komen?
Zouden dat de nodige verplaatsing én meer ruimte voor het Senioren & Jeugd Hobbycentrum kunnen zijn (per 1 januari 2024 moeten zij een nieuw onderkomen hebben…), meer ruimte voor Sociaal Cultureel Centrum Myllesweerd, woningbouw, sport & spel, wil bijvoorbeeld de Bibliotheek-BiblioPlus een andere-grote plek, wil stichting Myllesheem verder uitbreiden met bv een museale uitstalling…. ?
Behalve het cultuuraanbod dat voor grote bezoekersaantallen zorgt, is al gebleken dat Myllesweerd, met theaterfunctie, van groot belang én nodig is als gemeenschapsaccommodatie, net zoals De Wester dat zeker ook is. Met een geweldig rijk verenigingsleven in Mill, met tal van activiteiten die plaatsvinden in die gemeenschapsaccommodaties, is eerder al gebleken dat beide accommodaties nodig zijn voor de huisvesting en facilitering van de verenigingen en activiteiten, maar ook voor allerlei andere sociaal-maatschappelijke activiteiten die er zijn om de verbinding en ontmoeting van onze inwoners te kunnen stimuleren en waarborgen. Zorg én aandacht dus voor al die vrijwilligers én hun geweldige inzet, en dat geldt trouwens voor al onze kerkdorpen!
Leegstand is gewoon echt zonde, slopen is echter niet direct een optie in verband met oa kapitaalvernietiging; dan is herbestemming aantrekkelijker indien haalbaar én wenselijk, goede ideeën van ons als inwoners zijn daarbij een must.”

Leroy Laclé (ondernemer) geeft enkele voorzetjes:
“Het gemeentehuis zou zich straks inderdaad perfect kunnen lenen als het gemeenschapshuis 3.0, een plek voor de samenleving. Zelf zie ik verschillende mogelijkheden om hier invulling aan te geven. Zo is een bedrijfsverzamelgebouw daar een van, een plek waar kleine en startende ondernemers ruimte hebben voor een eigen kleine kantoorruimte. De kans is groot dat er in de toekomst steeds meer thuis gewerkt zal worden. Niet iedereen heeft daar de juiste voorzieningen voor (denk dan bijvoorbeeld aan een goede internet verbinding of fatsoenlijke printer) om op volle kracht te kunnen werken. Door naast vaste kantoorruimte in het gemeentehuis ook flexwerkplekken in te richten kun je deze groep ook opvangen en voorzien van een fijne werkplek om ‘thuis’ te werken. Daarnaast zijn flexwerkplekken ook ideaal voor studenten om in rust te kunnen studeren of aan school opdrachten te kunnen werken”.

Leroy: “Naast dat het zorgt voor een fijne werkomgeving voor verschillende doelgroepen creëer je zo ook een ontmoetingsplaats voor diverse bedrijven onderling wat kan zorgen voor meer samenwerking, kunnen studenten kortere lijntjes krijgen met ondernemers welke gevestigd zitten binnen het gebouw en zorg je al snel voor een sociale ontmoetingsplek. Wat voor de horeca van Myllesweerd ook nog eens gruwelijk positief kan uitwerken”.

Ad Berends: “Dat ideeën van inwoners heel welkom zijn is extra hard nodig omdat nu al meteen de vraag rijst, wat gaan we naast een leeg gemeentehuis doen met de RK Sint Willibrorduskerk in ons Millse centrum want het is heel goed denkbaar dat die over een aantal jaren net als steeds meer gebedshuizen voorgoed haar deuren gaat sluiten. Het aantal kerkbezoekers blijft dalen en de onderhoudskosten blijven stijgen. Er wordt al door een werkgroep over nagedacht en ook daar is de behoefte aan input over het wát en hoe naar de toekomst van het kerkgebouw en het gebruik daarbinnen. De kerk is net als ons gemeentehuis beeldbepalend in het Millse centrum en hoe mooi zou het zijn gezamenlijk met zorg én smaak een goede en passende herbestemming voor beide te vinden.”

“Het centrum, het beeldbepalende hart van kerkdorp Mill moet ook naar de toekomst levendig, mooi, sfeervol én gezellig ingevuld gaan worden” zegt Ad.
Samen nadenken,
Samen aandacht schenken!”

Voor reacties, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Schriftelijke input kun je richten aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.