Elke week valt De Neije Krant in de gemeente Mill en Sint Hubert op de deurmat. Maar wat als je door bijvoorbeeld een visuele beperking de krant niet of niet goed kunt lezen? “Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor om deze toch te lezen,” vertelt initiatiefnemer en redacteur Corné Kremers van De Neije Krant. “De krant zetten we ook elke vrijdag in volledige digitale vorm op deneijekrant.nl. Maar dit is een PDF en voor niet iedereen toegankelijk. Mensen die met vergroting werken op hun computer kunnen er wel mee uit de voeten, maar als je nog slechter of niets ziet, dan heb je hier niets aan.”

Alle berichten uit de krant komen na verschijning van de gedrukte versie ook op inmill.nl. “We verdelen alle berichten over de hele week qua plaatsing. Actuele nieuwsberichten plaatsen we uiteraard direct. Onze inmill.nl website is voor visueel gehandicapten goed toegankelijk.” Corné die zelf ook volledig blind is werkt met een softwarepakket waarmee alle berichten op het beeldscherm kunnen worden voorgelezen. “Iedereen die dus met een computer kan en wil werken kan hiermee ook alle artikelen uit De Neije Krant lezen. Maar als men niet wil wachten op plaatsing van die berichten op de site, dan kan men dat ook aangeven en krijgt men alle tekstberichten uit de krant op vrijdagochtend in de mailbox.” Hiermee kan men deze dan met vergroting lezen of door een spraaksysteem voor laten lezen.

Een andere oplossing is de Webbox. Corné: “Dat is een apparaat wat op internet moet worden aangesloten en vervolgens een bron van lectuur en informatie toegankelijk maakt. Het apparaat kan de ondertiteling van Tv voorlezen, er is een grote collectie door mensen voorgelezen boeken en tijdschriften te vinden maar ook lokale en regionale kranten plus websites zijn via deze Webbox te bereiken.” Deze Webbox wordt door de zorgverzekeraar vergoed als hulpmiddel voor iedereen met een leesbeperking. Zie ook www.webbox.nl.

Ook de berichten van de gemeente Mill en Sint Hubert die op de gemeentepagina’s staan in De Neije Krant worden op deze manier voor iedereen toegankelijk. Meer weten? Bel of mail Corné Kremers via tel. 0485-325634 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..