Als sinds 1990 is René van Hout uit Mill actief met wijn. In eerste instantie was hij actief in een wijngaard in Cuijk die hij onderhield nadat de eigenaar was overleden. Maar in 2000 begon hij zijn eigen wijngaard op een stukje grond van zijn vader aan de Witte dellen in Zeeland.

Vooral het werken in de natuur en het met de planten bezig zijn vindt René het Mooiste van zijn wijngaard. “Het zijn 860 planten en dat is goed voor zo’n 900 liter wijn.” Wijngaard de Edelhof maakt zowel witte, rode als rosé wijn. “Ik maak alleen droge wijnen. Als ik zoete wijn zou maken moet ik meer conserveringsmiddelen gebruiken en dat doe ik liever niet.” René won in het verleden al regelmatig prijzen en behaalde diverse certificaten met zijn wijnen.

Op de flessen van de Edelhof is Dionysos te zien. “Mensen vragen mij wel eens wie die mevrouw is op het etiket. Maar het is dus geen mevrouw maar wijngod Dionysos. Er is altijd een strijd geweest tussen de Romeinen en de Grieken. Bacchus is de wijngod van de Romeinen en Dionysos is de wijngod van de Grieken. Bacchus is meer een wijngod van dronkenschap en Dionysos is meer van het plezier. Je hoeft niet altijd dronken te worden om te genieten van een glaasje wijn.”

Belangstellenden kunnen ook een rondleiding krijgen bij Wijngaard de Edelhof aan de Witte dellen in Zeeland (gemeente Landerd). Dit is een leuke aanvulling van een uitstapje. “Bij een bezoekje aan onze wijngaard vertellen we over druiven, het wijn maken en uiteraard is er ook wat te proeven. Dat proeven is in onze wijnkelder in Mill, daar laat ik de machines zien en sluiten we het af met een wijnproeverij.” In tegenstelling tot andere wijngaarden heeft wijngaard de Edelhof de productie in eigen beheer en hierdoor kunnen ze tijdens een rondleiding het hele totaalplaatje laten zien.

Meer weten? Kijk dan op www.edelhof.nl.

Beluister een interview met René van Hout in het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje via hun podcast. Dat kan via Spotify, Apple podcasts of een van de andere podcastproviders. Ook is het gesprek net als veel andere interviews terug te vinden op de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.