Wie ben ik? Mijn naam is Irene Smits; een geboren en getogen Millse van 36 jaar oud. Ik woon samen met Bas de Gier en wij hebben twee kinderen; Lars (7) en Nore (4). Doordeweeks vul ik mijn dagen met het geven van lessen Nederlands op het Merletcollege, eveneens in het mooie Mill! In de weekenden sta ik vaak langs de lijn bij de voetbalwedstrijden van mijn zoontje en probeer ik op zijn tijd op zaterdagavond het damesteam van MHV ’81, dat onder leiding van mijn vriend speelt, aan te moedigen.

De start...

Na mijn studie in Nijmegen, ben ik in eerste instantie gaan werken en later ook gaan wonen in Uden. Op dat moment (rond 2008) was er in Mill weinig woningaanbod voor starters. Om mij heen zag ik leeftijdsgenoten vertrekken richting Nijmegen, Eindhoven en Uden; want daar waren huur- en koopappartementen en (nieuwbouw) starterswoningen genoeg. Dit intrigeerde me destijds al. Waarom speelde een kleinere gemeente hier niet op in?

Later zag ik de (ondertussen) dertigers om mij heen toch weer terugkeren richting het vertrouwde nest. Zo hebben ook wij de oversteek over de Middenpeelweg wederom gemaakt. Sinds vijf jaar wonen wij aan de Korhoenderstaat in Mill. Terugkijkend op onze startersperiode in Uden, was dit voor mij de reden om de lokale politiek te gaan volgen. Wat me daarbij opviel is dat de generatie twintigers en dertigers niet zo snel opstaat om zich te bemoeien met het politieke proces. Het feit dat ik nu woon en werk in onze gemeente heeft de doorslag gegeven bij mijn keuze om actief deel te gaan nemen aan lokale politiek.

De kern

Het spreekt voor zich dat ik als docente en als moeder het onderwijs een fundamenteel component vind van een samenleving die in ontwikkeling blijft. Het feit dat een basisschool, maar ook een middelbare school en verschillende MBO-opleidingen op fietsafstand bereikbaar zijn, maakt dat een gemeente aantrekkelijker is om te gaan wonen. De jeugd is en blijft in mijn ogen altijd een belangrijke spil in de maatschappij. Daarom moeten we er voor zorgen dat we juist deze doelgroep bedienen. Het aantrekken en behouden van jeugd, jongeren en starters is daarom iets waar ik me graag hard voor maak.

Op zaterdag 2 oktober stonden we met onze partij op de Markt in Mill. Tijdens de gesprekken met het winkelende publiek hoorden we veel mensen zeggen dat ze het steunen dat we als kleine gemeente deel uit gaan maken van de gemeente Land van Cuijk, maar dat ze ook bang zijn dat we vergeten worden als klein onderdeel binnen het grote geheel. Wanneer er niemand opstaat om onze belangen te behartigen, zou dit zomaar kunnen gebeuren. Voor mij is dat een aantal maanden geleden de reden geweest om op te staan en me aan te sluiten bij Liberaal LVC.

Samen kunnen wij hier namelijk onze schouders onder zetten en invloed uit gaan oefenen!

Waarom Liberaal LVC?

Wat me aanspreekt bij Liberaal LVC is deze partij al in een vroeg stadium op zoek was naar vertegenwoordigers uit alle 33 kernen. Het motto is namelijk; wij geven kleur! Dat kan alleen als er vanuit alle kerkdorpen mensen bij elkaar komen. Deze mensen staan voor de identiteit van hun dorpskern met daarbij oog voor het grote geheel.

Laten we samen werken aan een mooie nieuwe gemeente, waarbij we putten uit de kracht van het grote geheel!

Irene Smits
Nummer 18 op de kandidatenlijst van Liberaal LVC