“Ik wil dat we als CDA over 4 jaar nog een keer een verrassing kunnen zijn”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Mill en Sint Hubert in 2018 wist hij als lijsttrekker enorm veel stemmen te verzamelen. Maar vorige week bij de verkiezingen voor de gemeente Land van Cuijk brak hij alle records. Maar liefst 1083 inwoners van het Land van Cuijk stemden op CDA kandidaat nummer 3 (Mark Janssen van Gaal), er waren slechts 4 kandidaten die meer stemmen verzamelden en dat waren lijsttrekkers. CDA Land van Cuijk werd met 30% van de stemmen de grote winnaar en behaalde 13 van de 37 raadszetels.

“Het is onvoorstelbaar,” vertelt Mark Janssen van Gaal uit Wilbertoord. “Zelf had ik gedacht dat we de tweede partij zouden worden, maar dit is ongekend en een grote verrassing.” Echt een verklaring heeft Mark nog niet voor deze grote winst van het CDA. “Die vraag is ons heel vaak gesteld, ook door CDA-afdelingen elders in het land. Ze bellen ons allemaal op om te weten hoe onze campagne er uit heeft gezien. Maar we gaan eerst even alles analyseren. Het belangrijkste is denk ik wel dat we eenheid hebben uitgestraald. We hebben een inhoudelijk goed programma met speerpunten per dorp en uiteraard een campagne waarin het ons gelukt is om tussen al die andere partijen toch steeds een podium te pakken en telkens een gezicht naar voren te schuiven. Bouke was onze lijsttrekker voor de totale campagne, maar er was lokaal ruimte voor de lokale kandidaten.”

Daarnaast denkt Mark dat ook hetgeen er na de verkiezingen in 2018 gebeurde nog in het achterhoofd van kiezers aanwezig was. CDA behaalde in de gemeente Mill en Sint Hubert 7 van de 15 raadszetels, maar werd als grootste partij door AB’90 en VKP buiten de coalitie gehouden. “In combinatie met zaken die we de laatste vier jaar hebben gerealiseerd telde dat absoluut mee. Het geheugen van kiezers is politiek aanwezig en dat zie je niet alleen in deze gemeente, dat zag je ook in Sint Anthonis. Daar gebeurde ook van alles. Net als in Grave, al waren daar meer partijen de dupe van het college, maar het CDA heeft daar wel de beste stap kunnen zetten.”

Dankbaar is Mark voor het grote aantal van 1083 stemmen wat hij zelf kreeg. “Daar wordt je wel heel bescheiden van, want het is niet niks om een stem van iemand te krijgen. Mensen kiezen bewust voor jou.” Hij merkt ook wel dat dit enige druk op hem legt en dat kiezers wat van hem verwachten. “Het is ook mooi om te zien waar die stemmen dan zoal vandaan komen. Neem bijvoorbeeld Langenboom, we hebben ons daar samen met anderen enorm ingespannen voor het dorpsplan. Dat doe je dan niet met het oog op de verkiezingen, maar toch zie je dat er in Langenboom heel veel steun was voor het CDA.” Ondertussen is Mark al bezig met het maken van een planning rond hetgeen zij in de campagne hebben aangegeven. “Want ik heb er geen zin in om over 4 jaar te zeggen: ‘het was een mooie campagne, maar we hebben niets bereikt’. Ik wil dat we als CDA over 4 jaar nog een keer een verrassing kunnen zijn.”

Bij de start van de CDA-campagne werd aangegeven dat nummer 1 Bouke de Bruin en Joost Hendriks op nummer 2 de kandidaat wethouders voor het CDA waren. Mark werd daarbij als fractievoorzitter gezien. Maar is bij 13 zetels en een dergelijk groot aantal stemmen een derde CDA wethouder in de persoon van Mark Janssen niet een logische stap? “Het is in onze beleving niet het CDA die daar over gaat. Wij willen niet arrogant zijn en vooral ook andere partijen betrekken bij hoe die nieuwe gemeente en gemeentebestuur er uit moet zien. We gaan met alle partijen in gesprek, er komt een formateur en dan zal de vraag van het aantal wethouders beslist op tafel komen.” Bij een gemeente in de omvang van het Land van Cuijk is een college bestaande uit een burgemeester met minimaal 6 wethouders gebruikelijk. De gemeenteraad bestaat uit 37 raadsleden.