V.l.n.r. Paul Vogels en Henk Donkers.

Door Elly Meijnders - Voor de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid heb ik gesprekken met mensen onder het motto “Oog voor elkaar”. Zo had ik in de Maashorst een gesprek met Henk Donkers en met Paul Vogels van de Vereniging Langenboomse Zorg Centraal. Henk vertelt over zijn prikangst.

Wil je eerst iets over jezelf vertellen, Henk?

Henk gaat er eens goed voor zitten: “Ik ben geboren in Uden, heb in Ravenstein gewoond en daarna in ’t Kloster in Langenboom. Daar had ik het de laatste jaren niet zo naar mijn zin en nu woon ik hier sinds een jaar in de Maashorst in Mill. Ik ben hier de jongste met mijn 70 jaar. Ik moet zeggen dat dit een leuke bovenverdieping is. Ja kijk maar, ik heb ook een groot terras. Ik ben een plantenmens, deze heb ik van de buurvrouw gekregen”, wijst hij.

Hoe zit dat nu met die prikangst en hoe is het afgelopen?

En Henk vertelt en vertelt: “Ik heb erge schrik van spuiten, altijd al gehad. Maar ja, ik wil graag gaan skiën en dan moet je je vaccinatiebewijs laten zien. Bij de dienstkeuring hadden ze me voor het bloedonderzoek vastgebonden, maar ik ben in mijn onderbroek toch de trap afgevlucht. Zegt die dokter: als je niet terugkomt halen we je op en gooien zo die naald erin. Op school liep ik ook al weg voor de spuit”.

Paul vult vriendelijk aan: “Wij hebben in Langenboom het ontmoetingspunt d’n Inloop. Daar kwam Henk regelmatig en ook toen liet hij al duidelijk weten dat hij niet meedeed met de vaccinatie. Toen was nog niets verplicht, maar het was veiliger voor de vrijwilligers als de bewoners ingeënt waren. Ik ben met Henk gaan praten”.

Henk valt in: “Maar ik ben hartstikke bang en ik wil geen prik. Nu heb ik onlangs een gesprek gehad met huisarts Edith Bons uit Mill. Die zei: je hebt vroeger wel eens een leraar in de arm gebeten, vertelde je, ben ik wel veilig bij jou? Ze heeft me toen hier thuis geprikt. Zenuwachtig? Ja wat dacht je, maar ik moest rustig gaan zitten en ontspannen en mijn hand op mijn been leggen. Zij vertelde toen wat zij ging doen en zei: de prik zit er al in. Ik moest daarna een kwartier blijven zitten en ze is al die tijd bij me gebleven. Ik heb haar een plant gebracht”, aldus Henk.

Paul: “Je bent toch vorige week ook naar d’n Inloop geweest? Dan heb je ook je vaccinatiebewijs moeten laten zien, want inmiddels ben je twee keer geprikt”.

Henk lacht en wrijft over zijn hoofd: “De griepspuit hoef ik niet en de prik voor pneumokokken hoef ik ook niet maar voor corona ben ik wel gevaccineerd ja. Ik doe ook mee met kienen in Myllesweerd en ik ben vrijwilliger in de Aldenhorst, maar daar mogen we nu niets”.

En je hobby is muziek, Henk?

Henk straalt: “Ik vind Duitse schlagers het mooiste wat er is. In de zomer zitten wij bij elkaar in de hal en dan rijd ik mijn stereo installatie naar buiten. Ik heb rond de 1500 CD’s”.

Volgens mij heb je ook een goede gezondheid?

“Met mijn gezondheid is het goed. Ik heb ooit rond mijn veertigste de vierdaagse op skischoenen gelopen voor het goede doel. Op de Zevenheuvelenweg liep ik iedereen voorbij. In vier dagen 40 km per dag gelopen. Zij hebben de blaren op mijn hielen moeten doorprikken. Dat zal ik geen tweede keer meer doen, ook al ben ik af en toe een beetje gek”, besluit Henk met glimoogjes.