Wanneer Jan Hendriks wandelt of fietst, is dat nooit zonder fototoestel. De foto’s die hij maakte op zijn ontdekkingstocht door de nieuwe Gemeente Land van Cuijk bundelde hij in een boek. Samen met zelf uitgezette wandel- en fietsroutes en bijzondere rustpunten is dit boek met de mooiste plekjes een uitgangspunt voor struinplezier in onze nieuwe gemeente.

Door Wanda Laarakkers - Het nieuwe jaar bracht een nieuwe gemeente; Gemeente Land van Cuijk met 32 dorpen en een stad. Jan Hendriks (60) uit Vortum-Mullem ging op ontdekkingstocht naar de mooiste plekjes in zijn nieuwe gemeente. Jan, in het dagelijks leven leerling helpende zorg en welzijn bij zorgcentrum Pantein, pakt in coronatijd vaker de fiets om er op uit te gaan, of maakt een mooie wandeltocht met zijn vrouw Petra. Jan: “We wonen in een prachtige omgeving, het is leuk die te ontdekken. Een fototoestel gaat dan altijd mee.”

Van een politieke partij kreeg Jan de vraag of hij nog foto’s had van mooie plekjes in de gemeente. Dit bracht hem op het idee deze zelf te gaan verzamelen. “Naast fotograferen heb ik het ontwerpen en samenstellen van boeken als hobby. In een mooi boek kan ik laten zien hoe prachtig de Gemeente Land van Cuijk is.”

Op zijn zoektocht naar mooie plekjes sprak Jan inwoners van de betreffende dorpen aan. “In Sambeek bijvoorbeeld hoorde ik over het grafkeldertje van Rosalia. In Wanroij bij een dagopvang voor ouderen vroeg iemand; wa binde gei doar an ut doen? Ik zei dat ik op zoek was naar mooie plekjes. Twee uur heb ik bij die mensen aan tafel gezeten met een kop koffie. Over alle mooie plekjes hoorde ik.”

Het boek telt 136 pagina’s met fullcolour foto’s. Elke dorp/stad heeft vier pagina’s met foto’s, en een korte beschrijving over het dorp/stad. Daarnaast zijn er door Jan diverse fiets- en wandelroutes samengesteld. De tips voor rustplaatsen zijn leuk en net even anders dan anders, zoals een melktappunt in Vortum-Mullem, een theetuin in Velp en een ijstappunt in Wanroij. Het allereerste boek heeft Jan inmiddels meegenomen naar zijn stageplek. “Mijn clubje bewoners vond het prachtig. Al bladerend kwamen er mooie herinneringen boven, en dat is waar ik het voor doe.”

Wat is volgens Jan de mooiste plek in onze nieuwe gemeente? “Velp! Toen we door het oude stukje Velp fietste, leek het wel of we in Frankrijk waren. Maar ook in Linde waanden we ons in het buitenland. En Sint Hubert, daar was het ook echt mooi.”

Voor struinplezier in de gemeente Land van Cuijk, bestel het boek met de mooiste plekjes op www.trotsopbrabant.nl. Het kost € 22,50.