Door Elly Meijnders - Voor de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid heb ik gesprekken met mensen onder het motto “Oog voor elkaar”. Zo bracht ik ook een bezoek aan muziekschool “Music Fun” in Mill. Willem Pluk legt uit hoe hij het allemaal doet in deze coronatijd.

Willem buigt zich naar me over: “Wij hebben nu tussen de 130 en 140 leerlingen. Music Fun wil de perfecte balans tussen fun en kwaliteit bewerkstelligen. Je begint met fun en leert dan spelenderwijs muziek maken. Wij werken laagdrempelig, maar hebben kwalitatief heel goede docenten. De leerlingen leren een instrument te bespelen of krijgen zangles”.

Ik heb begrepen dat jullie ook aan algemene muzikale vorming doen?

Willem: “We hebben wat we noemen “De Muziekfabriek”. Net als vroeger bij de Meander kun je hier inderdaad algemene muzikale vorming krijgen. Het mooie daarvan is dat het speels en leerzaam is voor bijvoorbeeld een kind van 5/6 jaar. Zij leven als het ware toe naar het gebruik van een instrument”.

Maar is dat voor iedereen dan betaalbaar?

Willem: “Ik hoorde zo dikwijls mensen zeggen: ons Pietje wil al twee jaar drumles en ik kan dat niet betalen. Het is fantastisch dat met ingang van dit seizoen subsidie kan worden aangevraagd door ouders/leerlingen tussen de 7 en 17 jaar bij de gemeente. Hiermee kan muziekles door meer mensen worden gedragen”.

Hoe houden jullie je staande in deze tijd?

“Mijn broer Guus is alleen nog betrokken bij de muziekschool als drum docent. Ik doe de organisatie en administratie nu alleen. Ik heb nog geen gezin, dus mijn sociale omgeving is wat beperkter. Je moet dan ook zorgen dat je jezelf conditioneel op peil houdt. Ik heb een eigen band “The PickUp Service”. Ook in coronatijd spelen wij met die band buiten, daar krijg je energie van. Wij hebben altijd ons eigen podium bij ons en spelen herkenbare nummers vanaf de jaren ’60. Ik speel ook in een professionele band The Jig op grote podia. Dat gebeurt nu met opnames voor een vijfde album, dat kan niet live. Maar alleen spelen, dat lukt me nu niet, ik ga aan de slag als ik een opname heb”.

Maar blijf je dan wel positief bezig?

Willem zucht een beetje: “Wij zijn wel een aantal jaren zoet met dit virus. Op het moment van een harde lockdown gaan wij zoveel mogelijk online met de lessen verder. 80% maakt daar gebruik van. Wij gaan daar zo flexibel mogelijk mee om. Maar er zijn zelfs docenten die zeggen, ik neem wat meer tijd en ga bij de leerlingen thuis langs. Dat kost ze vervoer en tijd, dat financieren zij zelf. Nou, dat is toch mooi om te zien, dat doe je niet als je geen binding met je leerlingen hebt”, besluit Willem optimistisch.