Jan Beelen (1980) nam een tijdje geleden het bedrijfsstokje over van zijn ouders Els en Gerrit Beelen en runt nu samen met zijn vrouw Kristel (1985) diverse bedrijfsactiviteiten. “Vaak staan mensen wel vreemd te kijken als we vertellen wat we zoal doen,” vertelt Jan. Want naast 45.000 scharrelvleeskuikens heeft Jan ook een autobedrijf voor autoreparatie, APK keuringen en verkoop, verhuren ze personenbussen en auto’s en is Kristel actief als fotograaf met Mooi & Mooi Fotografie.

Aan de Zwaluwstraat in Mill, waar Kristel en Jan wonen en hun bedrijfsactiviteiten hebben, woonde ook al de opa van Gerrit. “Vroeger stond hier een boerderij die in de oorlog zodanig is beschadigd dat er een nieuwe boerderij is gebouwd. In 1983 zijn mijn ouders hier begonnen met kippen.” Jan vertelt dat zijn vader als automonteur werkzaam was bij autobedrijf Nabuurs, eerst in Haps en later in Grave, en thuis ook wat aan auto’s sleutelde, maar eigenlijk een autosloperij wilde beginnen. “Maar dat mocht niet op deze locatie. Toen opperde iemand dat het houden van vleeskuikens ook wel wat voor hem zou kunnen zijn. Ze bouwden in 1983 hun eerste stal en dat beviel zo goed dat daar later meerdere bij kwamen.” In 2015 hebben ze een geheel nieuwe stal gebouwd en plan is om over een tijdje de drie kleinere stallen nog te vervangen.

Jan is helemaal in de voetsporen van Gerrit getreden: “Ik ben net als ons pap ook monteur geworden en heb ook bij Nabuurs gewerkt. Maar van begin af aan wilde ik wel het bedrijf van mijn ouders overnemen. Gelukkig wilde Kristel dat ook, want een bedrijf zoals dit run je alleen als je dat allebei wilt.” Sinds 2010 werkte Jan thuis al mee in het bedrijf, naast zijn baan als automonteur. “Langzaam maar zeker hebben we taken overgenomen en daarom ook in 2015 die grotere nieuwe stal gebouwd, zodat het ook financieel allemaal haalbaar was en we ruimschoots voldoen aan alle eisen van deze tijd.” Want daarin is de laatste jaren veel veranderd: “De nieuwe stal biedt plaats voor 23.000 scharrelvleeskuikens volgens het “beter leven 1-ster” concept van de Albert Heijn. Wij waren hiermee de eerste in de regio.” Deze vleeskuikenstal onderscheidt zich van de traditionele vleeskuikenbedrijven door de overdekte uitloop, daglicht in de stal, meer ruimte per m2, antibiotica vrij en eigen energievoorziening.

Terwijl Jan druk is met het werk in de stallen, repareren van auto’s (gespecialiseerd in Peugeot en Citroën) en de verhuur van negenpersoonsbussen en personenauto’s, is Kristel verantwoordelijk voor de administratie. Maar ook is ze als Mooi & Mooi Fotografie actief met het maken van trouwreportages, schoolfoto’s en bedrijfsfotografie. “In de laatste 2 coronajaren was het rustiger met het maken van trouwreportages en schoolfoto’s. Die tijd heb ik gebruikt om de boekhouding van Els over te nemen en alles te digitaliseren. Ondertussen is het weer druk met trouwerijen maar het is allemaal prima te combineren.”

Het maken van foto’s begon bij Kristel als hobby. “Eigenlijk ben ik schooljuf. Ik heb een hele tijd bij de Kameleon hier in Mill voor de klas gestaan en daarna nog een aantal jaren gewerkt als gastouder. Foto’s maken was toen een hobby, maar zoals dat vaak gaat, kreeg ik steeds vaker de vraag of ik foto’s wilde maken van gezinnen, evenementen, bruiloften en bij bedrijfsactiviteiten.” Om haar tijd flexibeler in te kunnen zetten voor het gezin en de bedrijfsactiviteiten thuis, besloot ze om volledig met de fotografie aan de slag te gaan. De volgende stap was om haar fotostudio te vestigen in Kasteel Tongelaar, een mooiere locatie kun je niet hebben. “Af en toe val ik nog wel eens in voor de klas. Ik vind dat leuk om te doen. Maar alle verschillende werkzaamheden door elkaar vind ik wel het leukste.” Haar ervaring als juf kan ze overigens prima gebruiken bij het maken van schoolfoto’s. “Sowieso merk je dat je hetgeen je in al die jaren foto’s maken hebt geleerd goed kunt gebruiken. Bij trouwerijen weet je precies wat er gaat gebeuren en maak je op het juiste moment de mooiste plaatjes. Ik ben niet van het regisseren voor men op de foto gaat, ik maak het liefste pure foto’s zoals de mensen zijn.”

Ook de verhuur van de negenpersoonsbussen trekt na corona weer behoorlijk aan. “Dat begon in december alweer met mensen die op wintersport gingen, nu start ook het festivalseizoen en daarnaast komen er weer boekingen binnen voor de zomervakantie.” Zeker nu brandstofprijzen hoog zijn, is het vaak voordeliger om een busje te huren in plaats van met 2 auto’s te rijden. “Maar we horen vooral dat mensen het veel gezelliger vinden. Al als je instapt begint je uitje, we horen wel eens dat kinderen bij een kinderfeestje de busreis het mooiste vonden.”

Meer weten over de bedrijfsactiviteiten van Kristel en Jan Beelen?

Zie www.beelenverhuur.nl en www.mooi-fotografie.nl.