Thea (68) en Peter (79) von Liebenstein zijn pas verhuisd van Grave naar Mill, allebei gelegen in de gemeente Land van Cuijk. Ze voelen zich erg welkom in dit mooie, groene dorp met veel activiteiten voor de inwoners. Intussen genieten ze van het bijzondere welkomstpakket dat ze ontvingen. Toen Thea en Peter met pensioen gingen zijn ze in Grave begonnen met het opruimen van zwerfafval. Ze wandelen graag want dat vinden ze goed voor hun conditie. Al opruimend genieten ze van de positieve aanspraak die dit oplevert en van de complimenten die ze krijgen. Verrassend genoeg zowel van kinderen als van volwassenen. Bovenal is dat opschonen van de omgeving goed voor het milieu, eigenlijk vinden ze dat het belangrijkste. Als alle dozen uitgepakt zijn gaan ze in Mill actief aan de slag met hun opruimwerk, al is inmiddels de eerste zak alweer opgeraapt.
Ook in Mill ligt (helaas..) genoeg.

Aan geïnteresseerde mensen vertellen ze altijd enthousiast over de app HelemaalGroen die ze gebruiken bij hun activiteiten, deze vinden ze erg handig en eenvoudig in gebruik. Voor actieve zwerfvuilrapers is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de eigen gemeente het groenst wordt op de kaart van Nederland. Ze vinden het praktisch om te kunnen zien wie waar heeft opgeruimd. De gemeente gaf hen plastic zakken, een grijper, hesjes en een ring.

Peter loopt slecht en gebruikt zijn rollator die hij heeft omgebouwd, zodat er een zak aan kan hangen. Samen nemen Thea en Peter ook regelmatig de duo fiets zodat ze wat verder kunnen komen dan wanneer ze lopend op pad gaan.

Hoe het werkt

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9350- vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land (www.helemaalgroen.nl).

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

Mill en Sint Hubert telt nu 14 vrijwilligers bij HelemaalGroen. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 463 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen!

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.