Tom en Corné ontvangen regelmatig artiesten in de studio zoals onlangs Christel de Laat.

Zondag 29 mei is voor de 100e keer Het 12uurtje te horen. Tot 1 januari was dit radioprogramma elke zondag tussen 12.00 uur en 14.00 uur bij de Lokale Omroep Mill te horen. Maar door de gemeentelijke herindeling per 1 januari zijn ook de 2 bestaande omroepen in het Land van Cuijk samengegaan als Omroep Land van Cuijk. Sinds dat moment maken Tom Raaijmakers uit Wilbertoord en Corné Kremers uit Mill Het 12uurtje voor deze hele nieuwe gemeente.

“Nu we Omroep Land van Cuijk zijn is het qua apparatuur wel professioneler geworden,” vertelt Tom Raaijmakers (26 jaar). “Alles is computergestuurd, we hebben een grotere database met muziek en jingles en ook de inrichting van de radiostudio in Myllesweerd in Mill is helemaal gemoderniseerd.” Een ander verschil vinden de programmamakers de binding met de luisteraars. Corné Kremers (57 jaar): “Redactioneel is het programma veranderd. Eerst keken we vooral naar zaken die in de gemeente Mill en Sint Hubert gebeurden, nu richten we ons ook op de 29 andere kernen in de gemeente Land van Cuijk. Je merkt dan hoe groot deze gemeente is en het is even zoeken om daar een goede redactionele balans in te vinden.” “Ook merk je dat het lastiger is om een goede binding met luisteraars te houden nu ons zendgebied groter is. In de voormalige gemeente kende we bijna iedereen en veel mensen kenden ons. Dat is nu anders,” vult Tom aan.

Corné begon in 1988 met het maken van een radioprogramma bij de Lokale Omroep Mill. “Eerst namen we nog thuis op en gingen we met een cassetterecorder naar het gemeentehuis. In de kelder zat een aansluiting waar we via de Centrale antenne Installatie (CAI) het programma uit konden zenden. Later kregen we onze studio aan de Parallelweg en sinds 2012 is de studio in Myllesweerd te vinden.” Corné begon eind jaren tachtig met Marcel van de Lockand als technicus en later maakte hij het radioprogramma MossTime samen met Thijs van den Heuvel. Sinds juni 2020 presenteert hij samen met Tom Het 12uurtje. Tom: “Ik ben in 2012 bij de L.O.M. begonnen, eerst als presentator bij Perron 4 en later ben ik ook de techniek van dat radioprogramma gaan doen.”

Zowel Tom als Corné hadden in 2020 geen eigen radioprogramma. Corné: “In coronatijd zijn we bij de L.O.M. met oud-medewerkers heel veel programma’s gaan maken om mensen die thuis moesten blijven informatie en wat vermaak te brengen. Toen begon het ook weer te kriebelen om wekelijks wat te doen en Tom had er ook tijd voor en zin in.” “Radio maken is erg leuk, we praten met gasten in de studio, doen telefonische interviews, draaien leuke muziek en hebben regelmatig een spelletje. Op die variatie krijgen we leuke reacties van luisteraars.”

Zondag zal in Het 12uurtje extra aandacht zijn voor deze 100e editie. Dit door o.a. de eenmalige terugkeer van het letterspel. “Dit deden we sinds de start van MossTime eind jaren tachtig bij de Lokale Omroep Mill,” vertelt Corné. “Eerst sprak mijn vrouw Cockie een tijdje de letters in en later haar zus Heidi, zij zal dat deze keer ook weer doen en zal ook de telefoontjes aannemen zondag.” In de hoogtijdagen van de Lokale Omroep Mill namen er vaak zoveel mensen deel aan het letterspel dat anderhalf uur de telefoon non-stop overging. “Met kerst hebben we zelfs ooit de telefooncentrale in Mill overbelast. Je kreeg dan geen kiestoon meer als je de telefoon opnam. Dat zal anno 2022 niet meer lukken.”

Onder alle deelnemers aan het letterspel worden prijzen verloot zoals tegoedbonnen van Albert Heijn van de Ven, Berends Bloemsierkunst, Bakkerij den Bekker en 2 kaartjes voor het Oorlogsmuseum in Overloon. Er zijn interviews over het nieuwe theaterseizoen van de Schouwburg in Cuijk en de Zomer van een Goei Leven in het Land van Cuijk. Zie voor een overzicht van alle kanalen en frequenties van Omroep Land van Cuijk bij de diverse providers of om wereldwijd live mee te luisteren www.omroeplvc.nl.

Interviews uit Het 12uurtje zijn terug te luisteren via hun eigen podcast bij alle bekende podcastproviders en op www.het12uurtje.nl/