23 Mei 2017 startte het eerste Taalcafé in Mill. Initiatiefnemers destijds waren Ben Hamers en Nel van Duren. Ze doorzagen de behoefte van anderstalige om, buiten hun inburgering om, meer met de Nederlandse taal bezig te zijn. Ook vonden ze het van belang om anderstaligen kennis te laten maken met hun nieuwe woonomgeving en leefgewoontes.

In de loop van de afgelopen 5 jaren zijn er vele bezoekers gekomen waarvan sommigen bleven hangen ondanks dat de noodzaak soms niet meer zo aanwezig was. In het geval dat de deelnemers een baan vinden neemt de taalbeheersing sterk toe en mede door de drukte van de baan neemt dan de behoefte aan het Taalcafé af. Toch komen er nog steeds deelnemers van het eerste uur. Dit omdat ze de gezelligheid waarderen en toch nog de kleine problemen waar ze tegenaan lopen met gelijkgezinden kunnen bespreken.

De tweewekelijkse avonden worden vaak gevuld met de aandacht voor de Nederlandse taal in de vorm van een spelletje of gewoon het praten met elkaar over een onderwerp wat die avond door de vrijwilligers is bedacht, bijvoorbeeld spreekwoorden en gezegdes. Buiten deze avonden in het Taalcafé (bibliotheek) organiseren we ook zo nu en dan een buiten activiteit. Zo waren we eens op bezoek bij een koeienboerderij om kennis te maken met een boerenbedrijf in Nederland. De lunch die toen in de koeienstal midden tussen de koeien werd genuttigd viel erg in de smaak. En we hebben al bijna een traditie om ieder seizoen af te sluiten bij de start van de schoolvakanties met een gezamenlijke BBQ in het Landschapspark.

Door de corona periode heeft het Taalcafé helaas lang stil gelegen. Des te fijner was het toen we weer konden opstarten met een gezamenlijke brunch om dit te vieren. Hiermee werd het duidelijk hoe ongedwongen en vooral gezellig de bijeenkomsten zijn en we elkaar missen als het niet door kan gaan.

Op 28 juni hebben wij het 5 jaar bestaan gevierd met een Bingo. Met een flinke groep volwassenen en ook de kinderen ging iedereen naar huis met een mooie bingo prijs. Vele prijzen zijn belangeloos ter beschikking gesteld door mensen die het Taalcafé een warm hart toedragen waarvoor nogmaals dank!

Dinsdag 12 juli is de laatste bijeenkomst voor de zomerstop in ons Taalcafé, de bibliotheek in Mill. We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken, mocht je geïnteresseerd zijn om te ondersteunen tijdens onze bijeenkomsten, kom dan gerust een keertje kijken of loop gewoon dinsdag 12 juli tussen 19.00 en 21.00 uur binnen. Je bent van harte welkom!

Heb je nog vragen stuur me dan gerust een bericht Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nel van Duren