Door Elly Meijnders - In de tuin van Peter Beijers en Trudy Geurtsen vindt de negende editie van “Kunst en Ontmoeting” plaats. Aan de Antillenweg 8 in Mill, op zaterdag en zondag 10 en 11 september en 17 en 18 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Joost Hendriks, wethouder Cultuur Land van Cuijk, zal op 10 september om 14.00 uur de officiële opening verrichten. Ik had een gesprek met Trudy Geurtsen in haar mooie, grote en sfeervolle tuin, waar al veel eigen kunstobjecten opvallen. 

Hoe groot is jullie tuin, Trudy? 

“Zo’n 5000 m2. Onze tuin en paviljoen dienen in september als decor voor de kunst die wordt geëxposeerd door 14 kunstenaars. Mijn man Peter en ik, willen steeds een zo gevarieerd mogelijk aanbod van kunstvormen laten zien”, glimlacht Trudy. 

Hoe bepalen jullie wat er in komt? 

“Peter en ik bepalen dat samen. Wij organiseren Kunst en Ontmoeting om de twee jaar. In het jaar dat wij geen expositie hebben vinden wij de kunstenaars door veel te gaan kijken op andere plekken.  Wij bezoeken exposities op zoek naar interessante mensen en mooie kunstvormen. Kijk, dit is ons particulier initiatief, maar er zijn ook genoeg groepen kunstenaars die gezamenlijk exposities organiseren. Deze keer hebben we allemaal kunstenaars binnen de eigen landsgrenzen met het accent op het Land van Cuijk. Wij hebben inmiddels wel zo’n honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland in onze tuin gehad. 

Jullie hebben al een lange tijd ervaring. 

Ik krijg een lekker koud watertje van Trudy met vruchten erin. En ze vervolgt: “Wij zijn ooit begonnen in 2004 omdat een vriend vroeg of hij wat beelden bij ons in de tuin mocht zetten, en bezoekers mocht uitnodigen. Ons van geen kwaad bewust zeiden we ja. We kregen bezoekers en vonden het leuk. Die vriend heeft ons nog jaren geholpen. “Nu zoeken wij zelf naar professionele kunstenaars. En we hebben ze weer gevonden! Wij exposeren voornamelijk buiten en in ons paviljoen. Je moet denken aan glas, hout, brons, steen, metaal, polyester, mixed media, schilderijen en ook fotografische tijdsbeelden van Peter.”

Ben je zelf ook kunstzinnig, Trudy? 

Trudy lacht naar me: “Ik ben niet kunstzinnig maar wel geïnteresseerd in kunst. Ik heb de nodige colleges kunstgeschiedenis gevolgd via de Vrije Academie in Eindhoven. En ik ga graag naar musea. Dit jaar zijn Peter en ik naar de Documenta in Kassel geweest. Wij kennen elkaar nu zo’n 47 jaar en wonen ruim 20 jaar in Mill. Kunst en Ontmoeting is echt ons gezamenlijk project. het gezamenlijk delen van de liefde voor kunst. Wij bezoeken samen niet alleen de kunstenaars, we kiezen ook de plek in de tuin en we helpen bij de inrichting. Ja, dit is  een heel drukke periode, Elly”. 

Jullie zijn heel gastvrij, de toegang is gratis en je krijgt koffie, thee of iets fris. 

“We willen graag dat bezoekers zich welkom voelen. Naast de kunst is de ontmoeting ook heel belangrijk. Na iedere expo bepalen we of we het nog een keer willen doen. We hopen op mooi weer. Ach, het regent nooit 4 dagen achter elkaar. Ik vind het ook belangrijk dat de bezoekers de kunstenaars kunnen ontmoeten. Dat heeft toegevoegde waarde. Ook de kunstenaars ontmoeten elkaar bij ons in de tuin. En gastvrijheid is een van de dingen waar wij het van moeten hebben, we doen het voor ons plezier, vanuit commercieel oogpunt moet je hier niet aan beginnen”, eindigt Trudy met een knipoog en een glimlach.

www.kunstenontmoeting.nl