Na lange tijd heeft de formatie Boemerang onlangs een nieuwe CD uitgebracht. Op het schijfje staan 25 nummers waaronder ook heel wat bekende hits zoals Tiroler Holzhacker Bub’n en de Derde man.
“Als we ergens spelen geven we degene die ons boekt altijd een CD’tje,” vertelt Stanny Goossens (79 jaar) uit Langenboom, die samen met Jan Engelen Boemerang vormt. “Maar laatst kocht er iemand 25 extra bij voor alle gasten en toen waren ze plotseling bijna op. Het was een hele speurtocht voor we een adresje hadden gevonden die voor ons nieuwe CD’s kon maken, maar het is gelukt.” De CD is voor 6,- euro verkrijgbaar bij hun optredens maar ook rechtstreeks bij Stanny te bestellen. Dat kan via telefoonnummer 06 51 88 93 19 of per mail via
Boemerang is al sinds de jaren zeventig een belangrijke naam in de wereld van muziek en entertainment. Landelijk kreeg de band in 1977/1978 bekendheid met het nummer Tiroler Holzhacker Bub'n. “Dat was echt puur toeval,” vertelt de in Mill geboren en getogen gitarist Stanny Goossens die nu alweer 18 jaar met zijn vrouw in Langenboom woont. “We speelden op een feest en er was een polonaise. Ik riep tegen de rest van de band: ‘spelen in E’. Ze wisten wat ik bedoelde en ik begon het nummer Tiroler Holzhacker Bub’n te spelen. Ik kende het maar een stukje maar het dak ging er meteen af. Thuis heb ik het nummer verder uitgewerkt en we namen het in onze repetitieruimte bij mij thuis aan de Havikstraat in Mill op. Het cassettebandje stuurde ik op naar platenmaatschappij Dureco.” Even daarna kreeg Stanny telefoon van Aad Klaris (Lodewijck van Avezaath) die als freelance producer actief was. “Hij vroeg of we het nummer ook live konden spelen en hij kwam naar Mill om te luisteren. ‘We gaan het opnemen en dit wordt een hit’, zei hij.” Voor de opnames moest Boemerang naar een studio in Brussel. “Er was geen budget en Aad wist dat het in Brussel voordeliger opgenomen kon worden.” Het nummer stond 8 weken in de Top 40 en bereikte de 16e plek in deze hitlijst.
Dat het nummer Tiroler Holzhacker Bub’n een hit werd was wellicht toeval. Dat Stanny muzikant werd, was dat beslist niet. “Mijn vader speelde bij harmonie St. Willybrord in Mill de blaasbas, mijn oudste broer Toon de trompet en onze Ad speelde er klarinet. Ik heb er ook de es-klarinet gespeelt, maar ik vond het zo’n piepgeluid, ik vond het gewoon niet mooi.” Vader Goossens had een fietsenzaak aan de Hoogstraat in Mill en had als hobby ook het houden van tropische vissen. Bennie Cruizen was daarin ook geïnteresseerd en vertelde bij een bezoek dat hij ook gitaar speelde. “Mijn moeder zei direct: dat is een mooi instrument voor jou. Uiteindelijk heeft Bennie me een keer of acht op zondagochtenden gitaarles gegeven en toen dacht ik dat ik het wel kon.” Stanny bleek talent voor gitaarspelen te hebben en leerde zichzelf de fijne kneepjes van het gitaarspel. “In die tijd was er nog geen YouTube, dus het was veel kijken hoe anderen het deden, veel luisteren en oefenen.” Op zijn 17e jaar kocht Stanny zijn eerste eigen gitaar voor 95,- gulden bij muziekzaak Schreeven in Nijmegen.
Het eerste optreden had Stanny samen met Kees van Loosbroek en Marius van Balkem in 1962 bij café Verbruggen in Sint Hubert. Hij kreeg er 15,- gulden (ongeveer 7,- euro) voor en vond het enorm veel geld. “In die tijd heb ik cabaretgroep ‘Ons ideaal’ opgericht en hebben we samen met wat vrienden die ook gitaar speelden een paar keer een soort bonte avond georganiseerd in de Concertzaal. Een avond vol met liedjes, we deden Snip en Snap na en er werden wat moppen vertelt. Het publiek vond het fantastisch, maar het was midden jaren zestig en mensen waren ook nog weinig gewend.”
Uit deze cabaretgroep is een orkestje ontstaan dat eerst de The Silverstrings heette. “Hierbij zong mijn zusje Elly en m’n broer Ad speelde saxofoon. Na enkele wisselingen in het orkestje zijn we van naam veranderd naar The Flying Comets en werd de muziekstijl voor die tijd ook ruiger.” De band bestond toen naast Stanny uit Tiny en Peter van Kuppevelt, Theo Peters en Henk Kahlert. Later veranderde ze de naam in The Galleons. ”Toen Tiny in dienst moest, lag de band even stil en kregen Henk Kahlert en ik de vraag of we voor een maandje beroepsmuzikant wilden worden bij The Locomotions uit Gemert. Zij konden optreden in Duisburg (Duitsland) en hun vaste zanger kon niet mee. Daarom vroegen ze Henk om als zanger mee te gaan en ik als gitarist. We hebben daar bij Tante Olga in Ruhrort bij Duisburg een volle maand muziek gemaakt. We waren zo groen als gras, want we kwamen er later pas achter dat het gewoon een soort bordeel was.” The Galleons stopte in 1969, in die tijd maakte de dansorkestjes hun opwachting en kwamen er minder optredens.
Stanny werkte in die tijd bij typemachinefabriek Royal in Cuijk en hielp als het druk was ook thuis met het repareren van (brom)fietsen. “Maar ik hielt niet echt van vieze vingers krijgen. Toon van der Burgt die sinds 1963 samen met Leo Stoffelen de Migra’s vormden vroegen mij of ik bij hen gitarist en zanger wilde worden. Ik nam ontslag bij Royal en sinds 1969 ben ik beroepsmuzikant.” De Migra’s werd uiteindelijk nog uitgebreid met een vierde muzikant maar Toon van der Burgt wilde als oprichter van de band na enkele jaren toch weer liever als duo doorgaan. “We hebben toen een vervanger voor Toon gezocht en noemde ons eerst The New Migra’s, maar dat zorgde her en der voor verwarring waarna we ons Boemerang zijn gaan noemen.”
Muzikant zijn was in die tijd totaal anders dan anno 2022. “Als de Top 40 op de radio was liet ik een bandrecorder meelopen. Nummers die het goed deden werkte ik met akkoorden uit op papier en tikte de tekst over. Ons Engels was niet al te best, dus vaak hielden we het op klankkleur maar het was goed genoeg.” Boemerang had ruim 200 optredens per jaar. “Soms deden we kermissen waar we 4 of 5 avonden speelden maar ook nog eens 4 matinees overdag. Het was een fantastische tijd om samen muziek en plezier te maken waarvan je zag dat het publiek genoot.”
Boemerang stopte in 1999 waarna Stanny gitarist werd bij ‘Die Vier’, voorheen The Sunstreams. Na 4 jaar besloot hij samen met voormalig Boemerang toetsenist Jan Engelen als duo ‘De Splinters’ het podium op te gaan en in 2009 besloten zij de naam Boemerang weer te gaan gebruiken. En wat Stanny mooi vindt aan optreden? “Dat is om anderen plezier te bezorgen, dat is wat ik tot op de dag van vandaag het allermooiste vind aan muziek maken.”