Anne de Coole, sociaal werker - Scheidingsloket & ORO en Tuyen Nguyen, sociaal werker - ORO

Scheiden is een realiteit die steeds vaker voorkomt in onze samenleving. In Nederland alleen al eindigt ongeveer 40% van de huwelijken in een scheiding.

Dit emotionele proces brengt vaak een hoop juridische obstakels met zich mee, waarbij stellen voor verschillende uitdagingen komen te staan. Maar gelukkig is er in het Land van Cuijk een plek waar je vrijblijvend terecht kunt voor ondersteuning en begeleiding: het Scheidingsloket van Sociom.

Het Scheidingsloket biedt een uitkomst voor de vele stellen die te maken krijgen met scheiding. Al weet nog niet iedereen van het Scheidingsloket af. “En daar willen we graag verandering in brengen”, aldus Anne de Coole. Anne is maatschappelijk werker bij Sociom en coördinator bij het Scheidingsloket. In een gesprek met haar en haar collega Tuyen Nguyen, vertellen zij meer over wat het Scheidingsloket allemaal voor de inwoners van Land van Cuijk kan betekenen. 

Een bundeling van kennis en diensten

Tuyen: “Het Scheidingsloket is onderdeel van Sociom en is in 2019 gestart. Wij zijn er voor inwoners getrouwd of ongetrouwd, met kinderen en zonder kinderen.”

Anne: “Inwoners kunnen bij ons terecht voor, tijdens en na een scheiding. Wij geven voorlichting, verstrekken informatie en stellen kennis beschikbaar rondom scheiding en bieden toegang tot passende hulpverlening. Daarbij kijken we ook naar wat mensen zelf kunnen en of hun netwerk hierbij kan helpen.”

Een ouderschapsplan opstellen

Naast het Scheidingsloket biedt Sociom ook bemiddeling aan in de vorm van Ouderschapsreorganisatie (de ORO). 

Tuyen: “Deze ondersteuning stelt ouders in staat om samen met bemiddelaars een ouderschapsplan op te stellen. Het belangrijkste uitgangspunt is altijd het welzijn van het kind. Door het voorkomen van juridische strijd en het voorkomen van verharding van standpunten, kunnen veel problemen en leed bij kinderen worden voorkomen, zowel op korte als lange termijn. Ik ben trots op het aantal succesvol afgeronde ORO-trajecten. Door te werken binnen het gezinssysteem, kunnen we positieve veranderingen bereiken en deze effecten werken langdurig door.” 

Ondersteuning nodig?

Of je nu zelf overweegt om te scheiden, midden in het proces zit, of iemand kent die ermee te maken heeft, het Scheidingsloket en de ORO van Sociom helpt jou verder. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 9:00 - 10:00 uur via 0485- 700 500 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je liever direct actie ondernemen voor een ouderschapsplan? Ga dan naar: https://sociom.nl/aanbod/ouderschapsreorganisatie/ en vul het aanmeldformulier in.