Onze manier van leven kunnen we alleen beschermen in een sterk Europa. We houden ons continent veilig en produceren zelf wat we écht nodig hebben: gezond eten, goede medicijnen en schone energie. Zo bieden we zekerheid. In Nederland en in Europa. Dat is waar de Europese verkiezingen op 6 juni over gaan.

Hoe gaan we als Nederland én Europa onze eigen broek ophouden. We willen samen sterk staan op het gebied van veiligheid, energie, defensie en industrie; thema’s die je beter samen kunt aanpakken dan alleen. Tegelijkertijd willen we niet dat ‘Brussel’ op de stoel gaat zitten van onze eigen nationale of regionale overheden. Want veel dingen kunnen we heel goed zelf. 

Een fatsoenlijk land, een fatsoenlijk Europa gaat dan ook over een Europa wat zelf zorg draagt voor haar inwoners. Op dit moment zijn we onvoldoende in staat onze eigen veiligheid te garanderen of de spullen te produceren die we nodig hebben voor onze economie van de toekomst. Als u kijkt naar Oekraïne zijn we sterk afhankelijk van de Verenigde Staten om te zorgen dat Poetin niet verder komt. En als u denkt aan zonnepanelen, windmolens of elektrische auto’s zien we dat China steeds dominanter wordt. We zullen ons eigen plekje op de wereld zien te behouden en beschermen. Want als we alles van ver moeten halen gaan we dat ook in de portemonnee voelen. 

Samen kunnen we Europa sterker én onafhankelijker maken. Dat betekent niet dat Europa overal wat over moet zeggen, maar dat we samen de grote thema’s aanpakken en ruimte krijgen voor ons unieke eigen Nederland. Want een sterk en stabiel Europa is ook belangrijk voor Brabant, zijn inwoners en bedrijven.

Tom Berendsen, lijsttrekker CDA Europa