Sinds januari dit jaar is aan de Langenboomseweg in Langenboom een showroom van Pelletkachelz.nl te vinden. Eigenaren zijn Jan de Vaan (1966) en Nick Hendriks (1992). “Ik was voor mezelf op zoek naar een pelletkachel,” vertelt de in Wijchen geboren en getogen Jan de Vaan.

“Dat was nog niet zo makkelijk te vinden. Ook bleek dat er weinig goed advies te vinden was en vandaar dat ik dacht, laat ik me daar eens in verdiepen.” Samen met zijn in Mill geboren en getogen schoonzoon Nick Hendriks besloot hij het serieus op te pakken en richten zij het bedrijf Pelletkachelz.nl op.

“Van advies tot levering en van installeren tot en met onderhoud, wij regelen het van A tot Z,” vertelt Nick. “Er zijn verschillende modellen pelletkachels, waardoor voor elke woonkamer wel een geschikt model te vinden is. Ook zijn er kachels die meerdere ruimtes kunnen verwarmen, allemaal automatisch gestuurd, waardoor ze prima regelbaar zijn. Ook zijn ze net als een thermostaat in te stellen zodat ze op een bepaalde tijd zorgen dat het lekker warm is, bijvoorbeeld als je thuis komt van je werk.” Daarnaast zijn er ook subsidiemogelijkheden omdat pelletkachels positieve effecten hebben op het milieu. “Ook daarover kunnen we in onze showroom meer vertellen. Maar als men wil komen we ook op locatie, om te zien welke pelletkachel het beste zou zijn, welke capaciteit hij zou moeten hebben om de betreffende ruimte te verwarmen en wat er moet gebeuren om de pelletkachel veilig te kunnen plaatsen en installeren.”

Een pelletkachel is een moderne volautomatisch gestuurde verbrandingskachel, een soort elektronische houtkachel, waarin houtpellets verbrand worden. Jan: “Door de geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een hoog rendement, zodat je een woning op milieuvriendelijke en betaalbare wijze kunt verwarmen.” Pellet is een ander woord voor korrel en in feite is het dus een houtkorrel-kachel. De Pellets zijn kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. Ze worden gemaakt uit zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie waardoor er ook weinig as overblijft, ongeveer 0,5%.

“Van buiten lijkt de pelletkachel enigszins op een houtkachel, vooral omdat door het glas aan de voorzijde het vlammenspel te zien is. Van binnen is de kachel echter voorzien van moderne techniek.” Zo heeft het onder andere een computer-moederbord. Deze regelt en controleert de gehele kachel, waardoor de pelletkachel een ideale en schone verbranding heeft. “Via een display of afstandsbediening kan de gewenste temperatuur ingesteld worden, de pelletkachel zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur behaald wordt en behouden blijft.” Met een vulling van 15kg kan, afhankelijk van de buitentemperatuur, isolatie van de woning en gewenste warmte, 1 tot 5 dagen gestookt worden. Een zakje pellets van 15 kilo kost gemiddeld rond de 4 á 5 euro.

Jan is al enkele jaren zelfstandig ondernemer als Klussenier de Vaan. “Hierdoor kunnen we ook het installeren in eigen hand houden. Is er geen rookkanaal, dan kunnen we dat ook aanleggen. Dat is bij pelletkachels makkelijker dan bij bijvoorbeeld een houtkachel. Heeft men al ooit een houtkachel gehad en is het rookkanaal nog aanwezig, dan is dit meestal prima te gebruiken.” Een pelletkachel stoot namelijk minder warme lucht uit dan een houtkachel, zodat er in de meeste gevallen geen nieuwe afvoer hoeft te worden aangesloten.

Neem voor meer informatie contact op met:

Pelletkachelz
Langenboomseweg 122
5453 JD Langenboom
Telefoon: 0485 782 545
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ook de site www.pelletkachelz.nl voor meer informatie rond mogelijkheden en assortiment.