Door Elly Meijnders. Op 8 en 9 april wordt door de KBO’s Land van Cuijk een regionale seniorenbeurs georganiseerd in party- en evenementencentrum Fitland XL in Mill.

Tijdens die twee dagen vindt er ook een symposium plaats met als titel “De gezonde wijk/dorp en de plaats van de burger daarin”. Verschillende sprekers zullen dit onderwerp vanuit hun visie belichten. Chantal Walg van Syntein geeft op vrijdag, 8 april om 10.45 uur de aftrap. Ik had in Boxmeer een gesprek met haar.

Chantal heeft een stralende glimlach: “Je komt voor mijn lezing over positieve gezondheid: Positief gezond ouder worden, wie wil dat nu niet? Ja, je hebt gelijk, ik geloof echt in die visie. Want positieve gezondheid raakt alle dimensies van het leven. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte. Ik ben als verpleegkundige in het ziekenhuis begonnen. En ik weet gewoon dat je, ook als je ziek bent of een beperking hebt, nog veel kunt en je toch gezond kunt voelen. Bij positieve gezondheid hou je zelf de regie in handen en heb je het vermogen om je aan te passen. Als je de oude definitie van de Wereld Gezondheidsorganisatie blijft hanteren, moet je de helft van de bevolking in 2040 ziek noemen”, zegt zij zeer beslist. 

Maar het begrip “positieve gezondheid” is toch nog nergens echt gesetteld? 

Chantal neemt bedachtzaam een slok thee. “Neen, dat is hard werken. Maar dat komt wel. Het Netwerk Positieve Gezondheid Noordelijke Maasvallei is als pionier genomineerd bij het Nationaal Programma Preventie dat `Alles is gezondheid` heet. Morgen moet ik een pitch houden, een klein praatje van 2 minuten over ons onderwerp bij Corpus in Leiden. Daar is ieder jaar die conferentie”. (Prijs gewonnen!, red.) 

Maar dan kent de gewone mens het begrip nog niet.

Chantal fronst: “Wij zijn op alle fronten bezig. Het begint al in het onderwijs. Wat is geneeskunde studeren, mensen beter maken of gezond houden? Waarom doen wij de dingen die wij doen binnen de gezondheidszorg? Gaat het om mensen zo lang mogelijk gezond te houden? Of alleen het helpen van zieke mensen? En als dit laatste het geval is, zijn wij dan niet meer bezig met ziektezorg?  Op de Radboud Universiteit en de HAN zijn zij er nu heel erg bezig om niet alleen ziekteleer maar ook gezondheidsleer te onderwijzen. Op dit moment lijkt het in de zorg alleen maar om geld te gaan, om regelgeving en lijstjes afvinken. Wij moeten van vinken naar vonken, van moeten naar ontmoeten, van waarde naar randvoorwaarde”. Chantal klinkt nu hartstochtelijk.

Ik vraag of zij, gezien haar achtergrond als verpleegkundige, nu niet heel theoretisch bezig is.

“Theoretisch? Ik inspireer mensen om het anders te doen. Ik geef het handen en voeten. In het Canisius moest ik om 10 uur de bedden klaar hebben. Als ik aandacht gaf aan de mensen in die bedden en ik niet op tijd klaar was, zadelde ik mijn collega’s met mijn klus op. Ik ben daar mee gestopt. 

Wat moeten wij dan doen, Chantal? 

“Dit is hét moment om het anders met elkaar te gaan doen, de gezondheidszorg te verdraaien. Meer uitgaan van krachten van mensen in plaats van klachten”. 

Voor meer informatie over beurs en symposium zie www.regionaleseniorenbeurs.nl.

Meer lezen: “Gezond centraal, opschudding in de gezondheidszorg” www.gezondcentraal.nu.