Door Elly Meijnders - Op 8 en 9 april wordt door de KBO’s Land van Cuijk een regionale seniorenbeurs georganiseerd in Fitland in Mill. Tijdens die twee dagen vindt er ook een symposium plaats met als titel “De gezonde wijk/dorp en de plaats van de burger daarin”.

Verschillende sprekers zullen dit onderwerp vanuit hun visie belichten. Op zaterdag, 9 april spreekt om 13.00 uur Suzan Sijmonsma, Senior Consultant Care bij Philips Innovation Services. Ik zocht Suzan op in Eindhoven op de High Tech Campus.

Wij lopen door de kantoortuin, waar de medewerkers een flexibele werkplek hebben. “Ik zit vandaag hier”, wijst Suzan. “Wij moeten onze werkplek altijd brandschoon achterlaten voor de andere collega’s. Ik werk hier nu viereneenhalf jaar. Ik kom uit de zorg, was verpleegkundige. Ik mag een brug slaan tussen zorg en techniek. Philips heeft daarvoor mensen nodig die verstand hebben van zorg. Ja, dit is een volkomen nieuwe wereld, en ook een mannenwereld en een commerciële internationale wereld. Maar ik voelde me gelijk heel welkom”. 

Waar ga je het op 9 april over hebben?

Suzan glimlacht naar me boven haar mok thee: “Wij moeten met z’n allen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar als wij ons blijven opstellen dat een ander onze problemen moeten oplossen, komen wij er niet. Gedachten moeten veranderen, verwachtingen moeten anders worden. Voorbeeld: de bonuskaart van Albert Heijn. Die is tegenwoordig gepersonifieerd. AH weet mijn nummer, weet waar ik woon, kent mijn boodschappen. AH signaleert dat ik nog maar weinig verse groenten haal. Zorgt die mevrouw nog wel goed voor zichzelf? Er ligt sneeuw, u bent niet goed meer ter been: zullen wij de boodschappen voor u thuis brengen? AH is techniek”.

Maar wat heb ik daar nu aan, Suzan?

“Mijn werk is om te laten zien hoe techniek een individu en mijzelf kan samenbrengen om baas over zijn of haar eigen leven te blijven. Ik zal dat op 9 april doen aan de hand van voorbeelden. En niet alles hoeft nieuw te zijn, het kan ook verpakt worden in een ander jasje. Je plaatst het in deze tijd, als het ware. In mijn jeugd kwam de bakker ook aan de deur. En de mode is ook steeds terug, maar het ziet er dan net even anders uit”. 

Ik neem aan dat je het gaat hebben over aanpassingen in de woning.

Suzan knikt: “Ik ga nu even hard zijn. Het leven laat zich niet regisseren, je moet als ouder wordende mens zelf vroegtijdig keuzes maken, niet wachten tot het niet meer gaat. Als wij het hebben over de ouderen, dan kennen wij hier 4 groepen. Wij hebben er echte mensen bij bedacht, 2 mannen en 2 vrouwen en zij hebben ook namen. Wij hebben Andrea, die is ambitieus, wacht niet op die sta-op stoel, wij hebben conservatieve Ken en zorgzame Sarah. Dan hebben wij ook nog happy Harry, die trekt erop uit en doet van alles. Die heeft iets heel anders nodig in huis dan conservatieve Ken”.

Ik wil best ’s avonds op een knopje drukken om alle gordijnen open en dicht te krijgen.

“Technisch is er al heel veel mogelijk. Geen probleem. Maar senioren zijn niet alleen maar een partij met grijs haar. Wij moeten een vertaalslag maken naar de behoeften van die vier partijen, waar ik net over vertelde. Die weg moeten wij samen gaan”.

Voor meer informatie over beurs en symposium zie www.regionaleseniorenbeurs.nl.