Dit was de krantenkop in februari 2009 waar Algemeen Belang ’90 fractievoorzitter Jos van den Boogaart het juist aangenomen AB’90 initiatiefvoorstel voor een burgerinitiatief in onze gemeente Mill en Sint Hubert toelichtte.

Deze week is er veel te doen om het Nationale burgerinitiatief rondom het raadgevend Oekraïne referendum waar min. 300.000 handtekeningen voor nodig waren om het referendum op de agenda te krijgen. Voor of tegenstanders kregen hiermee de gelegenheid om over een belangrijk onderwerp hun mening te geven. Wat u ook vindt van het onderwerp het is een belangrijk democratisch instrument om uw mening te kunnen en mogen inbrengen!

Wist u dat er ook in onze gemeente Mill en Sint Hubert een mogelijkheid is om met min. 100 handtekeningen een onderwerp op de Raadsagenda te krijgen? Al tijdens de Gemeenteraadsvergadering op 5 februari 2009 werd het voorstel van Algemeen Belang ’90 om een verordening voor een burgerinitiatief in het leven te roepen aangenomen. 

Via een ‘burgerinitiatief’ kan een inwoner van de gemeente Mill en Sint Hubert zelf onderwerpen aandragen voor de agenda van de vergadering van de gemeenteraad. Hiervoor moet het betreffende onderwerp steun krijgen van minimaal 100 inwoners. Bijzonder aan het initiatiefvoorstel van AB’90 is het gegeven dat iedereen vanaf 14 jaar een burgerinitiatief kan starten. In de meeste gemeenten kunnen alleen stemgerechtigden een burgerinitiatief indienen. Hiermee willen wij ook jongeren de kans bieden om invloed te hebben op de gemeentelijke politiek.

Wilt u graag discussiëren met uw Gemeenteraad over een zelfstandige gemeente of Land van Cuijk of een verbeterde Oost-West verbinding door het Land van Cuijk of een ander belangrijk onderwerp en wenst u een daarvoor een Burgerinitiatief te starten? Neem contact op met de raadsgriffier van de Gemeente Mill en Sint Hubert zij heeft alle benodigde formulieren en kan meer informatie geven. U kunt uiteraard ook informeren bij Algemeen Belang ’90.

Erik Rietveld
Fractievoorzitter Algemeen Belang ‘90
www.ab90.nl