Frans van Schayik en Piet Gerrits

Door Elly Meijnders - Ons dorp gonst aan alle kanten over het onderwerp glasvezel. Ik had een gesprek met Frans van Schayik, vice voorzitter van het bestuur van LVCNET, organisator van glasvezel in het Land van Cuijk. En met Piet Gerrits, één van de ambassadeurs in onze gemeente. Wij hadden het er met name over waarom de senioren over moeten gaan op glasvezel.

Frans van Schayik: “Ik vertegenwoordig de bedrijven in het Land van Cuijk als industriële kring. Er was al heel lang vraag bij gemeentes, maar ook vanuit de boeren om breedbandverbinding, dus sneller internet. De gemeenten hebben toen onderzoek gedaan hoe dat kon worden opgepakt in deze regio. Daar is dit project van glasvezel uit voortgekomen. Wij hebben daartoe contact gezocht met organisaties als de KBO.

Gelijk maar de hamvraag: waarom moeten de ouderen meedoen?

Piet klinkt gedreven: “Voor hun toekomst, ook senioren hebben een toekomst. Wij proberen allemaal langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Dan is internet een grote hulp, je krijgt hulp thuis van zorgorganisaties met behulp van internet. Je moet dan denken aan je medische informatie, je bloeddruk wordt doorgegeven. Op het gebied van controle en bewaking van je gezondheid is dat dadelijk niet meer weg te denken. Ik zal een eenvoudig voorbeeld geven. De koelkast is al een hele tijd niet open geweest. Dan gaat er een signaal naar de zorg”.

Frans vult hem aan: “Je kunt nu wel zeggen ik doe niets met computers. Maar dan kun je niet lang meer in je woning blijven wonen. En als je je huis wilt verkopen, zul je het met snel internet sneller verkopen, anders gaan ze naar een gemeente die dat wel heeft”.

Piet: “99% Van het onderwijs gaat nu via internet. In de toekomst hebben wij alleen nog maar digitaal onderwijs en de kinderen werken alleen nog maar met computers. En vervolgens hebben zij thuis snel internet nodig. En dan wordt liever een huis gekocht met snel internet, want dan kan iedereen tegelijk op de computer werken en niet om de beurt.

Maar ik heb gehoord dat, als je overgaat op glasvezel, je dan een nieuw mailadres moet nemen. Ik heb gmail en dat bevalt me prima.

Frans lacht naar me: “Je gmail hoef je niet op te geven, je hotmail kun je ook houden. Je krijgt daarnaast een gratis mailadres van LVCNET. Wordt je tweede mailadres en je telefoonnummer blijft ook hetzelfde. Bij glasvezel krijgt iedereen zijn eigen vezel”, grapt hij.

Hoe gaan we dat doen dat overstappen op glasvezel?

Frans: “Wij geven alle hulp, desnoods bij de mensen thuis. Je hebt gelijk dat wij al heel erg aan de weg timmeren. Op maandag, 2 mei vanaf  19.30 uur hebben wij weer een informatieavond in Myllesweerd. Weet je, wij moeten op 30 juni allemaal klaar zijn, anders worden de kosten per aansluiting vele malen groter. Ik adviseer senioren nu niet al te ingewikkeld te gaan nadenken. Neem nu een basispakket en ga je er later in verdiepen Als je behoefte over een jaar is veranderd kun je altijd overgaan op internet en tv en telefoon. Ik ben mij ervan bewust dat je vroeger die keuze niet hoefde te maken”.

Piet zegt: “Ik zit op woensdagavond van half acht tot negen uur in de Wester met nog een ambassadeur om informatie te geven en te helpen. Wij zullen ons best doen om voor de senioren overdag een informatiebijeenkomst te  organiseren.

Frans besluit: “Na de informatie bijeenkomsten hebben wij inschrijf bijeenkomsten om iedereen te helpen. Vertel het je ouders, je buren, je vrienden. Maak het een snelle olievlek, die op 30 juni klaar moet zijn. De gemeentes staan hier voor de volle 100% achter. Maar wij moeten die 43% halen, anders gaat het niet door. En dan wordt ons prachtige Land van Cuijk een achtergebleven gebied. En wij zijn trots op dit gebied en willen graag dat bedrijven en bewoners hier willen blijven komen”.