Koor Aksent Langenboom anno 2016 (Foto: Nico Willems)

Zondag 29 mei viert koor Aksent Langenboom haar 50-jarig bestaan. De jubileumcommissie heeft een leuk dagprogramma in elkaar gezet voor de koorleden. De aftrap van de feestelijke dag begint in de Parochiekerk Heilige Familie in Langenboom. Dit is het thuisbasis van Aksent.

Uit dankbaarheid staat de kerkdienst om 10.00 uur in het teken van muziek en samenzang. “Speciaal voor deze gelegenheid zingen wij een repertoire dat jong en oud boeit zoals nummers van Dotan, Claudia de Breij en U2”, zegt Aksent-voorzitter Jos Thelosen. “Samen met Pastor Van den Acker en de kerkbezoekers willen wij er een bijzondere happening van maken. Na afloop van de viering is er in de kerk voor iedereen thee of koffie met wat lekkers. Want dat hoort erbij als je wat bijzonders te vieren hebt.”

In de periode van 1966 tot 2016 hebben in totaal bijna 250 Langenboomse jongeren hun stem laten horen in Aksent. In die vijf decennia hebben 6 dirigenten (m/vr.)  uit het Langenboomse het dirigeerstokje in handen gehad. Momenteel staat Gerry Dimmers uit Oeffelt alweer ruim 8 jaar aan het roer. 

Bijzonder feit is dat twee van de huidige Aksent-leden al sinds de oprichting lid zijn: Anny van Hal-Verstegen en Piet Willems. Piet Willems is inmiddels een halve eeuw Aksent-gitarist en een van de oprichters van het Langenboomse beatkoor. Hij ging in 1966 het gesprek aan met Pastoor Van Ooij, die wel oren had naar verandering. Samen togen ze naar de Neerbosche Kerk aan de Dennenstraat in Nijmegen om te ervaren wat een zeer goed beatkoor neer kan zetten. De verfrissende muzikale wind tijdens kerkdiensten betekende in die jaren een revolutie. Dat er behoefte aan was aan eigentijdse muziek was snel duidelijk, want het aantal nieuwe koorleden groeide destijds snel naar ruim 40 personen.

Nu vijf decennia later zijn er nog 16 actieve Aksent-leden. “Wij zetten op 29 mei ons beste muzikale beentje voor en nodigen iedereen van harte uit om samen met ons te genieten van deze speciale viering”, aldus Thelosen.